Läsplatta – ja eller nej

Alva har kommit igång och börjat läsa riktigt mycket nu. Frihetskänslan när man själv kan ta en bok, krypa upp i soffan och sedan läsa och förstå innehållet, är oslagbar. En helt ny värld öppnar sig genom böckerna. Att få tillträde dit precis när man själv vill istället för att vara tvungen att vänta på att någon kan läsa för en är en milstolpe i livet.

Självklart är detta något vi vill uppmuntra. Vi funderar därför på vad som är bäst nu när vi flyttar. Vi kan inte riktigt dra ner en massa böcker till Spanien och även om det finns en del svenska böcker där också så är utbudet begränsat. Nog för att vi vill att hon skall kunna börja läsa på både spanska och engelska också, men vi känner ändå att man får ta ett steg i taget. Det är viktigt att hon lär sig ordentligt på svenska först och främst.

Jag har alltid varit kategoriskt emot läsplattor. Jag tillhör dem som vill ha en riktig bok, känna tyngden i handen och doften av papper och trycksvärta i näsan. Jag vill kunna ställa upp dem i bokhyllan och betrakta dem som en del av inredningen när de inte blir lästa. Helt enkelt: Jag älskar riktiga böcker. Men nu måste jag kanske tänka om lite. Läsplattan har ändå vissa fördelar. Som att man kan samla ihop ett helt bibliotek i ett enda föremål, vilket är en fördel när man är på resande fot, eller som vi, befinner sig en längre tid utomlands. En liten pryl som väger 170 gram kan rymma 4000 titlar, vilket underlättar packningen enormt jämfört med om man skulle dra med sig ett helt gäng vanliga böcker. Då hade väskorna blivit fulla av enbart böcker och vi hade inte fått med oss något annat.

Så, kanske man borde skaffa en läsplatta ändå? Även om det bär emot på många sätt… Jo, så får det nog bli. Skulle till och med vilja gå så långt som att tipsa andra om det ifall de, liksom vi, är bokmalar som i främmande land vill kunna läsa på sitt modersmål (också, inte istället för det nya språket).

Nu skall jag sätta mig och kolla igenom bästa sätten att (lagligt) läsa e-böcker. Köpa dem, naturligtvis, men man kan också hitta skatter som är gratis. Skall bara ta reda på var. Återkommer.

1 reaktion på ”Läsplatta – ja eller nej

  1. Tänkvärt vad gäller e-böcker är att svenska bibliotek lånar ut till alla över hela världen utan kostnad, du behöver bara ett svenskt lånekort, fixas lätt vid nästa Sverige besök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.