Kontakt

För frågor eller tips, kontakta mig via mejl eller lämna en kommentar i kommentarsfälten under inläggen.

Mejl: linnea@linneaberglund.se

 

 

 

17 reaktioner på ”Kontakt

  1. Hallå Linnea!
    Tusen tack för en underbar blogg! Jag är en av alla de tusentals människor som är inne och läser ofta och får en MASSA bra tips!

    1. Hallå där!
      Oj vad roligt och tusen tack själv. Blir så glad över alla som hör av sig och som uppskattar och känner sig hjälpta av det jag skriver. Så, som sagt, det är du och alla andra läsare som skall ha tack! Om du gillar det jag skriver så tipsa gärna dina vänner om min blogg 🙂

  2. Hej, har varit inne & läst endel & du skriver mkt bra & tänkvärt. Vi är just nu nere i Spanien & bor i mona föräldrars hus & har nu kommit på att det är här vi ska bo!!!

    Den skolan du har dina barn på, skulle du föredra att man sätter in sina barn på en svensk skola & inte en spansk? Hittar inte vad terminsavgiften är (men den är väl väldigt hög antar jag) 🙂 vet du?

    Vi har fyra barn från 3-8 år.

    Du har en toppenbra blogg!

    1. Hej.

      Vi föredrar svensk skola framför spansk av flera anledningar, men det är ju väldigt olika hur man resonerar och prioriterar. Vi tycker inte om att barnen får betyg från så låg ålder och att de drunknar i läxor redan från de är 6 år så att de knappt har tid att leka på dagarna. Vi tycker att barn skall få vara barn ett tag till. På många spanska skolor används också uppfostringsmetoder som får oss att se rött.

      Avgifterna i de svenska skolorna i Spanien är olika beroende på skola. Man får ofta rabatt om man har fler barn. Man kan också få statsbidrag om man jobbar för ett svenskt företag i Spanien, vilket gör avgiften lägre.

      Om vår dotter inte skulle gå i svensk skola skulle vi förmodligen satt henne i en internationell skola av något slag om vi hade hittat någon vi gillade, alternativt i en skola som heter The Ark i Fuengirola. Den är kristen, men det avspeglar sig enligt vad vi har hört inte mer i undervisningen än vad katolicismen gör i de spanska skolorna. Den skall vara väldigt bra, men det krävs att barnen kan en del engelska.

      Rekommenderar att ni kollar upp vilken spansk skola som hör till det område ni skall bo i om ni funderar på att ha barnen där. Man väljer inte fritt bland de kommunala skolorna utan man får gå där man tillhör, därför är det viktigt att tänka på sådant när man funderar på vart man skall bo. Det finns skolor som är rena mardrömmen och det finns bättre skolor, så hör er för noga innan ni bestämmer något.

  3. Hej
    Upptäckte din sida idag och tittade just på klockan, har varit fast här nu i 3 timmar.
    Vi är i uppstarten till vår flytt till Spanien och Costa del Sol. Vi har tänkt spendera ett läsår där från hösten 2016. Vi har 3 barn, 2 flickor, 11,13, som jag hoppas kunna få in på någon internationell skola, jag har ansökt till 4. Vi har även tänkt ansöka till Svenska Skolan i Fuengirola som en utväg. Nu är våra flickor hyfsat duktiga på engelska och jag tänkte att det kunde ge dem ett lyft med en internationell tillvaro.
    Vi åker ner på sportlovet för att bestämma oss för var vi ska bo, vi har tänkt oss områden mellan Marbella till Fuengirola, just för att skolornas placering är i det området. Vi vill gärna ha lite genuint spanskt, möjlighet att eventuellt köpa hus, inte alltför turistisigt. Jag förstår att detta kanske är en utopi och kanske helt ändras när vi kommer ner och ser verkligheten. Dina tips och råd kommer jag att återkomma till många gånger under våren. Ett stort tack för att du lagt tid och energi på att dela med dig. Jag har som du bott och arbetat i Spanien i min ungdom men nu när man har barn blir allt så mycket allvarligare och det krävs så mycket mer planering. På återhörande. Katarina

  4. Hello !
    I am from Canada but have lived in Sweden for over 30 years.( My wrtitten Swedish is horrible but I can read it well.)
    I enjoyed reading your posts very much and share your love of the Swedish winter !
    You write extremely well and should really write a book on your experiences in Spain !
    May I ask you a few questions?
    -Are there more Swedes and English people living in Fuengirola or Torrevieja?
    – If you had to choose one of the two for a one week holiday ( peaceful type) in June or the end of August -which place would you choose and why ?
    Thank-you very much !
    Take care and God Bless,
    Roy Firus

    1. Hej.
      Tusen tack för dina vänliga ord, vad glad jag blir!
      Det bor många både svenskar och engelsmän i både Fuengirola och Torrevieja med omnejd, framförallt i Orihuela Costa precis söder om Torrevieja. Skillnaden är främst att det i Torrevieja och Orihuela Costa bor pensionärer (väldigt få yngre människor och nästan inga barnfamiljer) medan det i Fuengirola är gott om svenskar, finnar och engelsmän i väldigt blandade åldrar. Fuengirola känns lite mer levande och aktivt, i alla fall kändes det så för oss. Vi föredrar definitivt Fuengirola framför Torrevieja.
      För en semester som skall vara väldigt lugn och avslappnad skulle vi kanske ändå välja Orihuela Costa, för strändernas skull. De är avsevärt bättre där uppe. Det är väl det enda vi kan känna var en fördel där uppe. I just Orihuela Costa är det ju också mer ren badort, där finns i princip bara bostäder och (väldigt fina) stränder och inte så värst mycket annat (i vårt tycke). Fuengirola är mer stad, fast en småstad. Dessutom ligger det väldigt nära både Malaga och Marbella om man vill ha lite omväxling.
      Smaken är ju olika och många pensionärer älskar Torrevieja och Orihuela Costa och skulle inte byta ut det mot något annat. Vi föredrar som sagt Costa del Sol.
      Ha det bra och tack igen för att du skrev!

  5. Hej. Jag läste att du vart och fixat padrón municipal de habitantes 2015, och jag var där idag med och fixade. Det jag ville var att få resident i Spanien, och jag vet inte om det är samma? Tacksam för svar! Helst till min mejl ☺

    1. Hej.
      Jag har mailat dig nu, hoppas du blir hjälpt av det jag har att komma med 🙂

  6. Hej Linnéa,

    Tack för dina tips, jag står i valet mellan Portugal och Spanien, skall gå i pension. På något ställe nämnde du att man behöver certifikat på bankkonto och min fråga till dig är om det är på svenskt bankkonto el Spansk bankkonto som du menar, kanske på båda?

    Tacksam för svar på mitt mejl.

    Vänliga hälsningar
    Karin

    1. Hej. Det är ett spanskt som menas. Man behöver det vid flera olika tillfällen. Spanska myndigheter älskar papper och blanketter med stämplar på, ju fler desto bättre känns det som ibland 🙂

  7. Hej!
    Fin sida du har skapat och gedigen information.
    Jag är lärare och funderar på att arbeta utomlands då i Spanien. Jag har barn och läste att din dotter går i svenska skolan. Vad är det största skillnaderna med att gå i skolan i Sverige och svensk skola i Spanien. Vad betalar ni i avgifter per termin?

    1. Hej.
      Tack, kul att du gillar sidan. Nu börjar informationen här bli lite gammal, det mesta skrevs för ett par år sen. Vi har flyttat tillbaks till Sverige så jag kan inte helt svara på hur det är nu, vet inte om det ändrats något med skola och så. Men när vår dotter gick i Fuengirola (skolorna fungerar olika på olika ställen i Spanien och har även olika avgifter) så var väl ett par av skillnaderna att skolan dels är mindre och därmed ofta har dubbelklasser, dvs 1-2 osv, dels är skoltiderna lite annorlunda både vad gäller när de börjar och slutar på dagen och hur terminen ligger, även om den följer skolan i Sverige rätt bra. Alva har ju gått i privatskola i Sverige sen hon började i förskoleklass och vi är otroligt nöjda med den, så det blir lite svårt för oss att mäta andra skolor med den. Många av de som gick där nere hade inte varit så nöjda med skolan i Sverige och tyckte att det var ett stort uppköp när de kom ner dit, men för oss var det inte riktigt så eftersom vi i princip inte kan bli mer nöjda än vad vi är med skolan här i Sverige. Men skolan i Fuengirola var absolut bra den med. En skillnad är ju att de läser spanska ett par lektioner i veckan redan från start (alldeles för lite tyckte vi dock). Många av eleverna var otroligt tävlingsinriktade på gympan också på ett sätt som vi inte upplever på skolan i Sverige.
      För lärare tror jag gäller att man skriver 3-årskontrakt, inte säker men jag tror det. Terminsavgiften kommer jag inte ihåg, men det står på skolornas hemsida vad den ligger på. Som sagt olika på olika skolor.
      En sak som många tycker är bra är att klasserna ofta är mindre när man går på svensk skola utomlands eftersom det ju är färre barn som går där och barnen får då mer tid och uppmärksamhet från läraren. Men eftersom det å andra sidan sätts ihop dubbelklasser så var det i alla fall i Alvas fall lika många barn i hennes klass där nere som det är i hennes grupp här i Sverige, så för vår del var det ingen skillnad.
      Finns säkert hur många olika upplevelser som helst och allt beror ju på vad man jämför med. Vi jämför med något som är hur bra som helst och något vi är supernöjda med, andra med något de varit väldigt missnöjda med, så det är svårt att ge en klar bild över skillnader.

  8. Hej, kul att hitta din sida.

    Jag har bott i Spanien, Fuengirola 10 år. Jag fick då residencia. Jag är även skatteresident, alltså betalar skatt för min(a) pensioner och deklarerar förmögenheten som jag har i Sverige senast mars månad.

    Idag tänkte jag att jag ska gå till Comissarie och be att få ett nytt Certificat ang. residencia. Det gamla börjar bli utsliten. Vilket elände! Jag har tyvärr inte lärt mig spanska så polismannen som jag mötte vid ingången försökte berätta till mig vad jag behöver för att få ett förnyat residencia-papper. E-121 lämnade jag redan 10 år. Jag har grönt kort för gratis läkarvård. Äger lägenhet i Fuengirola. Har givetvis bankkkonto i Spanien, har haft i alla år. Har varit mantalsskriven i Mijas kommun o nu i Fuengirola sista året. Behöver jag faktiskt göra om allt? Kan jag helt enkelt bara få en ny Residencia-kort (eller papper)?

    1. Jag råder dig att kolla upp detta med någon på plats, tex en Gestoria. Jag kan inte svara på detta tyvärr, var några år sedan jag bodde i Spanien.

  9. Hej Linnea,

    Varmt tack för personlig och intressant blogg! Härligt att läsa dina reflektioner över livet som liksom väver sig själv medan vi lever det. Nu kommer jag tyvärr besvära dig med en Spanien-fråga för jag tror att dina känsla av att leva där består även om det var några år sedan.

    Jag har fått ett spännande arbete i Fuengirola men trivs inte alls i turistorter. Har rest mycket på egen hand efter egen kompass, även bott i både Brasilien och Peru. Nu undrar jag om du möjligtvis kan föreslå en stadsdel, ett område, en by med spansk karaktär där jag skulle kunna bo mer nära natur och spansk kultur, och ändå kunna ta mig in till jobbet i Fuengirola centrum på hyfsad tid. Talar bra spanska, har körkort, är van cyklist. Vill gärna ta upp ridningen igen, om det skulle bli möjligt.

    Lycka till på nästa resa!

    Varma hälsningar,
    Ingela

    1. Hej och tack för dina vänliga ord!
      Jag förstår helt och fullt din inställning till turistorter. Fuengirola är ju en relativt levande stad året runt med många spanjorer som bor och verkar där, men visst är staden ändå helt klart mycket präglad av turism och expats. Inte direkt en stad man stannar i i längden om man vill åt det spanska livet så att säga. Tyvärr är det väl så att man måste dra sig en bit från kusten för att komma undan turismen och få mer genuin spansk karaktär. Så byar och samhällen uppåt bergen från Fuengirola sett är vad jag skulle rekomendera i så fall. Vet att det finns någon by norr om Benalmádena som upplevs som mer spansk, minns tyvärr inte vad den heter. Men som sagt, bort från kusten är vad som behövs. Jag tycker också att Los Boliches som är sammanväxt med Fuengirola kändes lite bättre, samt de gamla stadsdelarna av Fuengirola, men då är man ändå kvar i staden och den är oåterkalleligt märkt av turism…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.