Flytta till Spanien – praktiska tips

Information om att flytta till Spanien finns även på vår sida TillSpanien.se

 

Som ung spenderade jag några månader i Spanien och fick då en hel del matnyttiga lärdomar om att bo i landet. Trots detta får allt ett nytt perspektiv nu när vi ska flytta till Spanien med barn. Somligt har jag glömt och en hel del har ändrats sedan jag var där i tjugoårsåldern. Därför har jag samlat på mig en del uppdaterade praktiska tips att dela med mig av.

Tips inför flytten

Spanien är på intet sätt ett papperslöst land där saker sker digitalt i någon större utsträckning. Nej då, det skall finnas papper på allt. I alla fall vill de ha papper också förutom den digitala informationen.



Innan du ska flytta till Spanien kan det därför vara bra att få ordning på de viktiga papper som man får användning för gång på gång. Vi har löst det med en smidig pärm där vi har kopior på de papper som oftast behövs. Originalen förvaras på annan, säker, plats (OBS, viktigt! INTE smart att förvara kopior och original på samma ställe som jag vet att somliga gör). Plastfickor är bra eftersom flera av pappren inte får slås hål i och pappren skyddas samtidigt mot slitage. Pärmen kan man sedan lätt ta med sig till olika instanser som frågar efter än det ena, än det andra pappret. I pärmen har vi, eller kommer att ha:

pärmNIE-papper för oss alla tre

Kopior av passen (OBS! Inte själva passen, de åker lätt ur plastfickorna och är ju dessutom original, se ovan) För att vara godkända skall de vara stämplade av kommunhuset.

När man byter pass i Sverige (var 5:e år) får man ett nytt passnummer (vet bara om Finland som gör likadant, i andra länder behåller man sitt gamla nummer). Det kan ställa till det en hel del eftersom passnumret registreras på diverse olika papper i Spanien, tex köpekontrakt, abonnemang osv. Är då numren olika för att man bytt pass sedan sist kan det bli en hel massa ifrågasättande kring identiteten. Kopior på gamla pass (stämplade) är därför närapå en nödvändighet.

Personbevis, stämplade och signerade av Skatteverket (behövs i en del länder, däribland Spanien. Beställ från Skatteverket)

Vigselbevis, samt Alvas födelseattest. Dessa kan behöva översättas av auktoriserad översättare.

Certifikat på att vi har bankkonto

Hyreskontrakt på huset där vi bor (samt hyreskontrakt för huset vi hyr ut i Göteborg)

Faktura som styrker att vi bor där vi uppgett vår adress, behövs tex. när man skall söka om Padron. Ett exempel på faktura kan vara el- eller vattenräkning.

Abonnemangsavtal av olika slag, tex. mobil och internet

Försäkringspapper för både Spanien och Sverige (hemförsäkring, bilförsäkring, olycksfallsförsäkring osv)

Papper på bil

Registrering av företag (både spanskt (om/när sådan är registrerat) och mitt svenska)

Anställningsbevis (makens)

Packa praktiskt

flyttlådorSpanien har varmare klimat än Sverige, som vi alla vet. Men även om kusterna Costa Blanca och Costa del Sol har omkring 320 härliga soldagar om året så kan kvällar och nätter under vintermånaderna bli riktigt kalla, precis som överallt runt Medelhavet. Glöm därför inte att ta med varma tofflor att ha inomhus (det är inte alls ovanligt att det blir väldigt råkallt inne) och några varma tröjor och jackor.

Använd dig av sådant som är mjukt och som ändå skall packas ner när du packar glas och porslin istället för att använda tidningspapper som lämnar trycksvärta efter sig. Tex. handdukar eller sängkläder. Man kan också köpa ”mellanväggar” för glas billigt på tex Shurgard och liknande (för 29:- får man två ”våningar”). Man får med ”tak” till mellanväggarna så att man kan stapla två våningar på varandra.

Inför flytten packar vi allt i lådor som vi skriver siffror på. Sedan skapar vi ett dokument som sparas i molnet där vi skriver i vad låda 1 innehåller osv. Ett lätt och smidigt sätt att ha koll på vad som ligger vart och lådorna kan sedan återanvändas utan att man behöver kladda ner dem med ”Kök”, ”Sovrum” osv…

Hyra bostad

När ordet sprider sig att man letar bostad att hyra får man ofta flera erbjudanden om hjälp med att leta. Även om vissa av dessa hjälpsamma människor är just hjälpsamma är det många som har det som ett jobb, att förmedla bostäder, och de tar då självklart betalt för sina tjänster. Många gånger får den som skall hyra betala mellan en halv och en hel månadshyra till förmedlaren för att denne hittat en bostad åt en. I vissa fall är detta exklusive skatt som sedan tillkommer.

Mitt absoluta råd är att leta själv och hellre hyra något för bara några veckor till att börja med för att sedan själv kunna åka runt och titta på plats. Då har man en bättre känsla för vilka områden man trivs i och kan se lägenheterna live. De flesta städer och byar vimlar av bostäder att hyra så det ska inte vara något problem att hitta något som passar.

Alternativ kan man naturligtvis gå ut och titta på olika förmedlingars sidor för att se vad de har tillgängligt om det känns tryggare. Det finns en mängd förmedlingar listade längre ner på denna sida.

Information om den så kallade tilläggsskatten

Inklippt information om den så kallade tilläggsskatten man kan råka ut för när man köper begagnad bostad i Spanien:

for-sale-sign-3”När man köper en begagnad bostad i Spanien måste man betala överlåtelseskatt (ITP). Denna har normalt legat på runt 8 % av köppriset men varierar i olika regioner. Men när du väl har köpt din spanska bostad och betalat denna skatt så kan du upptäcka att det inte var slutet på historien.

Den spanska skattemyndigheten kan nämligen bestämma att det köppris du har angett i lagfarten inte stämmer överens med myndighetens uträknade värde av bostaden. De kan då kräva in mellanskillnaden mellan den spanska överlåtelseskatt du har betalat och den de anser att du skulle ha betalat. Detta kan ske upp till fyra år efter bostadsköpet och det kallas för tilläggsskatt.”

Information i sin helhet kring skatten och svar på myter kring skatten hittar ni här. Mycket bra att läsa och ha koll på om man köper bostad för att slippa obehagliga överraskningar.

Kostnader att räkna med vid husköp

På ”Hem i solen”´s hemsida kan man läsa följande om avgifter att räkna med, utöver köpeskillingen, när man köper hus i Spanien:

Kostnader att räkna med vid husköp i Spanien:

  1. Fastighetspriset.
  2. Spanska MOMS (IVA) -aktuell beskattning för nya bostäder är 10% av inköpspriset. För begagnade bostäder (andrahandsbostad) är för närvarande 8% moms.
  3. Legala utgifter: Notaries och juristers arvode, inskrivningsavgift i fastighetsregistret och skatt tillkommer och det är ca 3-4% av bostadspriset.
  4. Övriga avgifter: till exempel handläggning av vatten- och elavtal.

En försiktig beräkning är att kostnader utöver själva fastighetspriset ligger på ca 11-14 % av köpeskillingen.

Lite mer om text om vad det kostar att flytta till Spanien.

Språk

Att lära sig språket som talas i det land man tänker bo i är ett stort plus om man inte vill missa mycket i det sociala umgänget. Det finns flera sätt att lära sig och att gå ut och våga prata med människor är ett av de allra bästa. För att ändå ha lite på fötterna finns det flera gratistjänster på internet man kan ta hjälp av. Här är några av dem:

Babbel.com

Duolingo.com

Studyspanish.com

Coffeebreak Espanol

Linguasorb.com

Pregunta ya! – Videoklipp där svenska elever ställer frågor om spanska språket

Bra ord att kunna

Skatteverket – Agencia Tributaria

Kommunhus – Ayuntamiento

Vårdcentral – Centro de salud (eller ambulatorio / dispensario)

Polis – Policía

Ambulans – Ambulancia

Plåster – Tiritas

Solskyddscreme (med total block) – Crema solar (con pantalla total)

Medel mot smärta och feber (hos barn) – Dalsy (ibuprofen) och Apiretal (paracetamol)

Laktosfri – Sin lactosa

Vem är sist i kön? – Quien es el ultimo?

Får jag gå före? – Puedo pasar antes?

Varning, meddelande – Aviso

Bilverkstad – Reparación de automóviles (eller Taller = verkstad)

Bilbesiktning – ITV (Inspección Técnica de Vehículos )

Moms (på engelska) – VAT (Value Added Tax)

Moms (på spanska) – IVA (Impuesto sobre el Valor Añadido)

Fler användbara ”turistord” finns på den här sidan. Där finns också en del trevlig information om Costal Tropical och Almuñécar.

Lexin är ett suveränt uppslagsverk på nätet. Finns även som app.

Tips ang. telefonnummer

telefon

Här är en lista på nummer som kan vara bra att registrera:

(Informationen hämtad från SpanienForum.)

900 och 800-nummer är (ska vara) kostnadsfria att ringa, som de svenska 020-numren.
901-nummer betalar man en mindre summa för om samtalet går till en annan provins, medan det är gratis om det är i samma provins.
902-nummer kan bli dyrt eftersom det har en hög minuttaxa. OBS! Om man ringer polis (inte 112 vilket är ett akut nödnummer, precis som i Sverige) och vill tala engelska (istället för spanska) har de ett 902-nummer. Det kostar alltså en hel del att ringa engelsktalande polis.
905, 803, 806, 807-nummer är betalnummer som kan kosta hur mycket som helst.

Om man vill dölja numret man ringer från slår man #31# (i alla fall med operatörerna Más Movil och Movistar)

Nummer som börjar på 6 eller 7 är mobilnummer medan nummer som börjar på 9 (eller 8) är fasta nummer.

Bra att ha-länkar

Viva internet! Informationen bara ligger där och väntar på att vi skall ta del av den…

Jämför priser
Numbeo – Jämför priser Sverige/Spanien. (Ta dock siffrorna med en väldigt stor nypa salt, särskilt de angående hyror. Hyrorna är i regel avsevärt högre än vad som står i Numbeo)

Forum
SpanienForum – Frågor och svar kring det mesta som rör Spanien (övervägande information om Costa Blanca. Forumet drivs till stor del med medel av annonsörer från detta område. Kan vara bra att veta om, även om det finns trådar om de flesta delar av Spanien. Forumet kan tidvis kännas något inaktivt, men svaren är oftast sakliga och i trevlig ton.)

Infosidor/tidningar för svenskar i Spanien
Aktiv i Torrevieja – En massa praktiska tips, bla med viktiga telefonnummer till sjukhus, polis och ambassader
Ayuntamiento de Fuengirola – Hemsida tillhörande Fuengirolas kommun
Costa del Sol -Överskådlig sida med samlade tips om Costa del Sol. Restauranger, aktiviteter för hela familjen, m.m.
En Sueco – Nedladdningsbar tidning el prenumeration på papperstidning, hemsida med tv-guide, radannonser (på svenska)
Mas Amigos – Förening för nordbor i Spanien, främst i Torrevieja-området. Här kan man få hjälp med det mesta, inklusive biluthyrning.
Megafon – Hemsida med många bra tips och länkar om att bo och leva i Spanien
SkandinaviskaBladet – Skandinavisk tidning från Torrevieja och Orihuela Costa
SpanienGuiden – ”Komplett” guide till Spanien
Spanienportalen – ”Allt om Spanien samlat på en plats”
Svenskar i Spanien – En sammanställning av smått och gott som är bra att ha koll på.
SWEA – Global ideell förening för svensktalande kvinnor bosatta utomlands
Sydkusten – Tidning och internetsida för Spanienskandinaver
ThinkSpain –  Brittisk hemsida
Torreviejaguiden – Reseguide till Torrevieja

Mäklare/Fastigheter
cartoon-house-22437956Ett axplock…
Blocket
ETVAB
First 4 Property – (Costa del Sol. Prata med Jessica Holmberg, telefonnummer +34 666 337 349 så får ni suverän hjälp på svenska)
Gorentspain.com (Torrevieja/Orihuela Costa)
Hemnet
Hem i solen (Hela östra + södra kustremsan)
In sun properties (Torrevieja/Orihuela Costa)
Kolstad Property (Costa Blanca)
Mäklarringen
Milanuncios (Spansk motsvarighet till Blocket)
Nerja uthyrning (Nerja/Malaga)
Propertyrentals.com (Torrevieja/Orihuela Costa)
Segundamano (Spansk motsvarighet till Blocket)
SkandiaMäklarna
Spanska fastigheter
Fastighetsbyrån
VIVA!
Yaencontre! (säljes och uthyres i hela Spanien)

Transportera bohag
DjuvfeldtsTransport – kostar 2500:- för 1 kubikmeter. Det går 8 flyttlådor på 1 kubik. Har även lagermöjlighet i Torrevieja för 125:-/månad och kubik. Att få lådorna fraktade från lager till bostad kostar 35€
RoslagensEuropatransport – tar 6000:- för första kubikmetern (Sverige-Fuengirola) och därefter 2500:- per kubikmeter
Spanienflytt
Vintage Point Marbella – Prata med Therese Lindberg på nummer (0034) 652295226 eller via facebooksidan för att få offert för just er flytt. Erbjuder även förvaring i Marbella.

Köra bil i Europa
Hur fungerar det egentligen att bila i Europa? Läs allt du behöver veta här:
Bila i Europa – Utmärkt sida med tips på allt man kan tänka sig.
Driving in Spain – Allt man behöver veta om att köra bil i Spanien. Sidan är på engelska
* Fartgupp är väldigt vanliga längs Costa Blanca i allmänhet och i Orihuela Costa och Torrevieja i synnerhet. Det hoppar rejält så tänk på att sänka farten (även om övriga trafikanter inte gör det).
* Vägskyltarna är både små och mycket bristfälliga. Dessutom ofta utförda i färgskalor som är svåra att se innan man kommit helt nära. En bra vägkarta är att föredra.
* Det är vanligt med mycket höga trottoarkanter, tänk på det när ni öppnar bildörrarna så att ni inte råkar smälla upp dörren rakt i kanten…

Taxi
Om du inte vill eller kan köra själv…
Marbella
Taxisol Marbella
Marbella taxis
Taxi Marbella 24 horas
Torrevieja
NordiskTaxi
RadioTaxiTorrevieja
Auto Taxi Torrevieja – Telefonnummer 965 710 578 (hittar tyvärr ingen hemsida)
Radiotaxi Fuengirola – Telefonnummer 952471000

(Taxireceptionistens första fråga är oftast a donde?= varthän? Man skall alltså först uppge målet för taxiresan. Nästa fråga är de donde?=varifrån, alltså adressen där man ska hämtas.)

Bussar/tåg
Líneas y horarios – Allt om bussar och tidtabeller i Fuengirola
Renfe – tågtidtabeller för hela Spanien
Shuttlebus – Malaga Shuttlebus (från Malaga flygplats – flera destinationer på Costa del Sol)
Stadsbussarna i Fuengirola – De lokala stadsbussarna i Fuengirola stad

Hyra cykel 
Costa Tropical Cycling (Almuñecar)
ILoveBike  (Torrevieja) – Hyr cykel för några timmar, dagar eller veckor och ta dig runt på alla fina cykelvägar i och omkring Torrevieja
Uthyrare i Barcelona – sida med samlade länkar och kontaktuppgifter
Rent a bike (Marbella)

Ambassad och EU-information
Sweden abroad – Svenska ambassaden i Madrid
EU – Information om att flytta inom EU
GeradBoeke – Allmän info om skatter, fastighetsköp, bilregistrering och annat för svenskar på väg till Spanien

Väder
ElTiempo – Väderstation (som SMHI)
Många gånger anges vindstyrkan i km/h på spanska sidor. För att omvandla det till m/s så dividerar man siffran med 3,6

Djur
Det finns gott om djur, både stora och små, men få av dem är farliga för oss människor. Vissa kan däremot kännas något ovälkomna i våra hem, som till exempel kackerlackor. Kackerlackor kan vara både stora och små och är alltifrån gulbruna till rödaktiga eller helt svarta i färgen. I städerna är kackerlackor ett särskilt stort problem, landsbygden verkar ha mindre besvär av dem.

Man kan minska beståndet genom att se till att spola igenom alla avlopp regelbundet. Man kan också gå till apoteket och köpa acido bórico och sedan till supermercado och köp leche condensada. Blanda den kondenserade mjölken med borsyran och rulla till små bollar som du lägger där kackerlackorna kan tänkas trivas: Bakom kyl och frys, i skåp och andra skrymslen. (Jag har inte testat detta själv än, men har fått tips om att det är mycket effektivt).

processionslarvHar du hund eller småbarn är det viktigt att se upp för pinjelarven, eller processionslarven som de också kallas, eftersom de kryper ner ur sina bon i pinjeträden och vandrar iväg i en lång procession. Vid beröring orsakar de en allergisk reaktion som ger svullnad och brännskador. Man kan få kallbrand och den del som berört larven kan till och med ramla av (finns exempel på hundar som tappat delar av tungan). Jag har förresten skrivit om hur du kan adoptera hund från Spanien.

Andra djur som kan vara bra att se upp för är brännmaneterna som är giftigare än de vi är vana vid i Sverige och ger större problem om man skulle komma i kontakt med deras trådar. Det finns skorpioner som man bör undvika, likaså spindlar (som tex Svarta änkan), men de är i regel inte dödliga. Blir man biten eller stucken skall man dock söka upp läkare omedelbart.




32 reaktioner på ”Flytta till Spanien – praktiska tips

  1. Otroligt bra sida du gjort! Tusen Tack för en hel del matnyttigt inför en planerad flytt från vår sida.
    Även om vår flytt kanske begränsar sig till längre (månadsvisa) vistelser vid pensionen (en bra bit bort i tiden), så har du gett oss mycket bra tips som jag är övertygad om ger oss en fördel utan att vi själva har din erfarenhet. Tack för att du delar med dig!

    Bästa Hälsningar
    Christine

    1. Vad roligt att höra! Hoppas att ni ska trivas riktigt bra den tiden ni är nere!

  2. Hej,
    tack för en mycket bra och matnyttig sida! Jag flyttar själv ned om en vecka till Fuengirola för arbete och får mycket hjälp av dina tips och råd! En fråga; vad för sorts personbevis från skatteverket anser du behövs? Det finns hos skatteverket ca 20-30 personbevis för olika ändamål. Jag laddar i stort sett ned varenda en just nu :-)”
    Mvh
    Pelle

    1. Hej.
      Kul att du skall flytta ner, hoppas att du skall trivas. Välkommen får jag väl säga också 🙂
      Vi gjorde som du, laddade med flera olika personbevis. De vi har haft nytta av är den enklaste varianten där det står att vi är gifta, det vill säga vårt cevilstånd, samt vår dotters personbevis där det står att vi är hennes föräldrar.
      Fråga gärna på så svarar jag på det jag kan.

  3. Hej!

    Såg att du nämnt vårt företag och priser! Vill bara förtydliga våra priser!
    Priser till Costa Blanca 2500kr för första kubiken och 2000kr för efterföljande kubik.
    Till Costa del Sol Malaga området 4000kr för första kubiken och 2500kr för efterföljande kubik.
    Vid volymer över 15m3 offereras pris.
    Vi har lager i Torrevieja Barcelona, Malaga och på Algarve i Portugal.

    Mvh
    Niclas Djuvfeldt
    Djuvfeldts Transport AB

  4. Jättebra info för mig som längtar till Spanien. Tack så jättemycket!

    1. Vad roligt att du har glädje av informationen! Kika under etiketten med Byråkrati/Spanien också så hittar du ännu fler tips.

  5. Hej! Vilken härlig uppdatering om flytt till Spanien! Jag är just nu lite inne på att flytta dit något år för att ha en annan vardag, att jobba där då med andra ord. Hur lätt/svårt är det att få jobb där? Har tidigare bott i USA ett år och studerat college, men har ingen direkt utbildning. Har läst spanska under 5 år i skolan men kan inte säga att jag är någon hejare på det direkt.. Hur är jobbmöjligheterna då?
    Kram!

    1. Hej. Roligt att du gillar sidan!
      Om du kan spanska är jobbmöjligheterna mycket större än annars. Men Spanien är trots allt ett land med hög arbetslöshet så det kan vara lite knepigt att hitta något. Kan man tänka sig att jobba i restaurang- eller telecombranschen så brukar man alltid kunna hitta något. Det finns en del svenska företag runt om i Spanien där man brukar kunna få jobb och många jobbar med att förmedla fastigheter.Många har även eget och jobbar via dator på olika sätt. Lönerna är väldigt låga jämfört med de svenska, men å andra sidan är maten billigare så…
      Hoppas att du hittar något som passar dig och att du skall trivas!

  6. Hej
    Många bra tips, tack
    Vi funderar på att flytta till spanien, vi har en dotter som läser på gymnasiet, har ni erfarenhet av den svenska skolan i Fuengirola?
    Tacksam för svar

  7. Fantastiskt bra tips! Tusen tack! Jag och min man har börjat fundera på att flytta till Spanien, så det här var väldigt matnyttigt. Vi har ett internetbaserat företag i Sverige och undrar om man kan ”ta det med sig” vid en flytt, eller om man måste starta ett nytt företag på plats. Vet du (eller nån annan) hur det funkar?
    Tack igen!

    1. Hej. Vad roligt att ni har nytta av tipsen.
      Man kan absolut ta med sig sitt företag vid flytt. Om man tänker sig att stanna ”för gott” så skulle jag rekommendera att omregistrera företaget till ett spanskt företag när ni kommer ner, då får ni automatiskt tillgång till allt vad spanska medborgare har rätt till i form av sjukvård och allt sånt. Som EU-medborgare har man såklart rätt till sjukvård, men det gäller bara akut sjukvård. Annars får man teckna diverse (dyra) försäkringar, så kan man bli anställd i Spanien eller har spanskt företag så är ju det bra.
      Lycka till med allt!

      1. Hej Linnéa!

        Tack så mycket för svaret! Vet du om det är krångligt att omregistrera företaget till ett spanskt? Det kan ju vara besvärligt med ”myndighetsspråk”. Hittills är vi inte särskilt bra på spanska, men vi ska plugga här hemma innan det blir aktuellt med flytt.
        Ha det gott!

        1. Allt går med väldigt mycket tålamod och tid, men visst kan saker vara lite omständligt i djungeln av spansk byråkrati, det skall inte förnekas. De älskar papper och stämplar och ofta behöver man gå till flera olika ställen för att få olika stämplar. Över lag är de väldigt dåliga på engelska så att ha med en spansk tolk är att rekommendera om man inte kan spanska själv. Det finns också rätt gott om folk som jobbar med att hjälpa utlänningar med just såna här saker, så det är ett tips. Kolla bara upp olika för en del tar hutlösa priser för sina tjänster. Kan tyvärr inte rekommendera någon på rak arm, men kan höra mig för lite om ni inte har kontakt med någon själva.

  8. Ja, det låter som om man behöver hjälp av någon infödd. Jag återkommer gärna till dig när det blir aktuellt och kollar om du har några tips. Vår eventuella flytt kommer nog att dröja minst ett år. Under tiden pluggar vi spanska och läser på om allt möjligt som rör landet.
    Tack igen för dina tips!

  9. Du har en jättebra sida med mycket info! jag är 12 år just nu och när jag blir större tänker jag flytta till Spanien, kan ganska mycket spanska eftersom min mormor har bott i Spanien! tack för alla tips! / Violeta

  10. Hej Linnea,

    tack för alla praktiska tips och råd. Jag har tyvärr inte hunnit kolla igenom alla dina inlägg, men jag undrar ifall du har koll på hur det funkar med förskolor för de allra minsta. Vi funderar på att åka ner till Spanien, leta jobb och försöka provbo där, och jag har en son som eventuellt skulle behöva börja på dagis, då både jag och min man behöver jobba för att det hela skulle gå runt. Jag förstår mycket väl att du inte har alla svar, men på ett ungefär vad kan en person som flytande behärskar fyra språk kunna hitta för jobb i Alicante? och vilken lön kan en svensk akademiker räkna med som en ingångslön? som sagt, jag förstår mycket väl att du utgår från dina egna erfarenheter. Tusen tack på förhand!

    Vänligen,
    Rita

    1. Hej.
      Kul att ni har hittat lite tips på min sida!
      Vad gäller förskolor så funkar det inte på samma sätt som i Sverige. Vill man ha i spansk regi så har jag för mig att det är från 3 år och då är det typ som förberedande för skolan om jag förstått det rätt (vår dotter var ju äldre när vi flyttade så har inte helt koll). De börjar ju skolan när de är 5 år. Har som sagt inte helt koll här så försök ta reda på mer av någon som har gått igenom det mer. Men regelrätt dagis så som vi har finns inte vad jag vet.
      Akademiker tjänar tyvärr inte bra i Spanien och det finns få jobb. De flesta finns inom telekom eller restaurang. Med det sagt så är ingenting omöjligt såklart, vill man och har en stor envishet och stort engagemang kan säkert mycket lösas, men generellt är det inte akademiker som är eftertraktade. Det råder fortfarande stor arbetslöshet i Spanien så det är inte helt lätt att få något jobb. De flesta startar ju eget. Att kunna flera språk är dock ett stort plus!
      Lycka till!

  11. Hej!
    Jag undrar om du bor kvar i spanien?
    Och har du någon mejladress har massor av frågor men tänker det är lättare via mejl!
    Mvh
    Angelica

    1. Hej.
      Vi flyttade hem till Sverige igen för en tid sedan. Nu är vi här tills vidare. Man vet aldrig vad vi hittar på härnäst… 🙂

  12. Vi tänker flytta till Costa Blanca om 2 år men tänker åka ner och hyra en lgh först i 1 år. Har du tips?

    1. Hej.
      Spännande med flytt! Först vill jag säga att jag absolut tycker att det är mycket klokt av er att först hyra ett år innan ni köper något! På så sätt hinner man på plats få en känsla för olika områden och nästan garanterat hinner man också omvärdera en hel del som man på förhand trodde var viktigt – eller inte viktigt. Så superbra beslut!
      Tyvärr kan jag inte råda så bra just kring Costa Blanca, vi bestämde ju efter att ha varit där en tid för att inte bo där utan drog istället längre söderut till Fuengirola.
      Mitt bästa tips är precis vad ni redan tänkt: hyr först och känn efter på plats vad ni vill ha och känn in er på olika områden. Det är en världsvid skillnad mellan att faktiskt bo någonstans och bara semestra där, så försök se med ögon som om ni bodde där. Hur skulle det kännas att se det ni ser varje dag, höra vad som hörs från vägar, nattklubbar och torg, avstånd, allt sånt där.
      Stort lycka till!

  13. Tack för riktigt bra tips på den här sidan!
    Hur är det att låna pengar till bostad? Räntor, lånevillkor och annat är jag intresserad av. Tydligen ska man låna i Spanien enl min bank.

    1. Hej.
      Kul att du gillar tipsen 🙂
      Har tyvärr ingen koll på hur det är med lånevillkor och annat eftersom vi inte har lånat till bostad. Men generellt är det bäst att låna i spansk bank om man ska köpa något i Spanien, i alla fall enligt allt jag hört. Man måste ha en del själv för att få låna, tror det är nånstans mellan 10-15% men ska låta det vara osagt. Självklart behöver man NIE-nummer, det behövs till allt i princip. Men har ingen koll på aktuella räntor och villkor. Hör runt med olika banker vad du kan få för villkor, finns i princip alltid engelsktalande personal på banker om man inte kan spanska. En del har tom personal som talar nordiska språk, så hör dig för.

  14. Tack snälla för denna jättebra sida, jag har tänkt länge att flytta för gott till Spanien, en liten larvig fråga kanske, ser ju att det flyttar väldigt många pensionärer, klarar man sig ekonomiskt på vanlig folkpension, jag är 67 år pensionär

    1. Hej.
      Kul att du gillar sidan!
      Vad gäller att klara sig på folkpension är väl egentligen det enda jag kan säga att det beror helt på dels hur du lever och dels vart du ska bo. Priserna skiljer sig enormt mellan olika delar av Spanien och man kan såklart leva väldigt billigt eller mer utsvävande. Omöjligt för mig att svara på med andra ord. Generellt kan jag ju ändå säga att det kring lite större städer och självklart längs kusten, särskilt Costa del Sol och uppe kring Barcelona och norra kusten, är avsevärt dyrare än i inlandet eller mindre bland turister kända/populära ställen. Många blir förvånade över hur mycket det faktiskt kostar att bo och leva i Spanien (vid kusten) eftersom många har föreställningen att allt är så mycket billigare. Det är det INTE. El är mycket dyrare än i Sverige, många tar höga hyror av Skandinaver (det GÅR att hitta billiga bostäder om man inte är så noga med standard och om man hyr direkt av spanjorer), internet och telefoni är lika dyrt eller dyrare osv. Visst är alkohol billigare och även mycket av maten om man vet vart man ska handla, men som sagt, allt är inte billigt.
      Man kan behöva extra försäkring om man inte jobbar i ett spanskt företag eller annat företag som betalar försäkring åt en. Som EU-medlem har man rätt till akutvård, men det är upp till läkarna att avgöra vad som är akut. Vanliga undersökningar och hälsokontroller är ju tex inte akuta. Vad som gäller mer exakt för dig som pensionär bör du kolla upp med någon lagkunnig på den plats du tänkt flytta till. Saker funkar olika i olika regioner eftersom de har olika lagstiftning på olika ställen i Spanien.
      Ha också i åtanke att regeringen vill ändra på det här med skatten för utlandssvenskar. På tapeten att man inte ska kunna ”komma undan” så som många gör nu genom att flytta till tex Spanien eller Portugal. Bara ett tips att sätta sig in i om man planerar att flytta och är osäker på ekonomin.
      Man får naturligtvis många positiva bitar genom en flytt, såsom bättre klimat (men det är KALLT inomhus vintertid!!) och ofta mycket mer gemenskap som pensionär. Om man tycker det är värt det eller inte i slutändan är ju olika från person till person. Följ ditt hjärta, men ta noga reda på fakta för det område du tänkt dig till innan och vad som gäller för dig som pensionär där.
      Stort lycka till!

        1. tusen tack för information, om du visste hur mycket hkälp jag får av dina inlägg, önskar dig en bra dag kramar ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.