Adoptera hund från Spanien

23-600x600Funderar du på att skaffa hund? Har du verkligen tänkt igenom det ordentligt? Har du tid, tålamod och lust att ansvara för ett annat liv, kanske under flera år framöver? Har du någon gång funderat över att adoptera en hund?

Om du svarar ja på ovanstående frågor kan du vara säker på att många hundar skulle jublat om de hade haft den förmågan. Att adoptera hund från Spanien är att förändra livet totalt för en annan levande varelse. Spanien, och många andra länder, är fullt av hundar som inte mött annat än elände i sina liv. De har för att tala klarspråk många gånger levt i ett helvete. En del av dem hamnar på något rescue shelter och får en chans till ett annat liv. Det är om någon adopterar dem vill säga. Många center, så kallade perreras, avlivar hundar som blir kvar för länge eftersom det inte finns plats för alla. Andra, rescue shelters, är överfulla eftersom de inte kan tänka sig att låta hundarna dö, istället får hundarna leva hela sina liv på centren.

Rescue shelters drivs ideellt, många gånger av eldsjälar som har gjort det till sitt kall att rädda så många hundar som möjligt. Centren går runt tack vare donationer och volontärer som hjälper till, samt genom adoptionsavgifterna. När man adopterar en hund betalar man nämligen en adoptionsavgift som inte på något sätt går till löner, utan som skall täcka de veterinärkostnader som blir i samband med att en hund räddas. I denna avgift ingår vaccinationer, kastrering, blodprov, chipmärkning och pass för hunden, samt de mediciner och den vård som ofta krävs i ett akut skede när hundarna kommer in. Hos vissa center ingår även en transportbur för flygresan som hunden måste göra ifall den som adopterar bor i ett annat land, samt flygbiljetten. Avgiften ligger i regel på mellan 200-400 euro.

Det finns tyvärr många center där hundarna fortsätter att fara illa, särskilt på de ställen som kallas perreras. Jag listar här nedan några adoptivcenter som jag själv besökt och fått bra intryck av, samt har egen personlig erfarenhet av.

174 paws adoption

Alegria Animal Aid and Rescue

Benalmadena Animal Rescue Shelter

F.A.M.A

P.A.D

SOS Animals

 

Att tänka på:

Vill du adoptera en hund från något center? Grattis, då har du just tagit ett steg närmare att förändra livet för en annan levande individ och kommer att ha en lojal vän under många år framåt. Det finns dock vissa saker som är bra att tänka på när man väljer att adoptera.

  • Många hundar har trauman av olika slag bakom sig och har ofta blivit mycket illa behandlade. Att utrusta sig med mängder av tålamod för att hjälpa hunden tillrätta och att ge hunden tid på sig att anpassa sig till ett vanligt liv hos kärleksfulla människor är nödvändigt.
  • Ofta är hundarna blandraser och man vet inte exakt vad som finns i dem. Detta gör att det kan vara svårt att gissa sig till vad hunden har för behov och drivkraft. Spännande såklart men viktigt att vara medveten om så att man inte överrumplas av sidor man inte räknat med, som stort jaktbehov, krav på stor mental stimulering, hög arbetslust och så vidare.
  • För att ta in en hund till Sverige krävs egentligen bara att hunden är chipmärkt, har pass och är vaccinerad mot rabies. Det finns dock många sjukdomar och inälvsparasiter i Spanien som inte är vanliga eller alls förekommande i Sverige och det rekommenderas starkt att man tar blodprov för att få veta om hunden lider av någon sådan åkomma.
  • Ohyra är inte alls ovanligt och det kan kännas jobbigt att börja relationen med att få in löss eller loppor i huset. Be därför gärna centret att kolla hunden och behandla den innan den skickas till dig. Om de inte har möjlighet till detta rekommenderar jag att ni själva går igenom hunden direkt ni möts och sätter in rätt medel omedelbart om ni hittar ohyra. Skulle hunden ha kattloppor, vilket är vanligt i södra Sverige och längre ner i Europa, men mindre vanligt i mellersta och norra Sverige, så behövs medel utskrivet av veterinär som hämtas ut på apotek. Det vanliga ohyremedelet Frontline (även Comp) är verkningslöst på just kattloppor. Förutom att hunden behandlas måste även hemmet saneras genom att man tvättar allt som hunden legat på i minst 60 grader, samt att man dammsuger golv och framförallt lister och i alla springor i golvnivå, samt soffor och madrasser om hunden vistas där. Påsen måste sedan slängas, helst brännas, efter varje gång. Är man bara noggrann skall även kattloppan försvinna snabbt.
  • Som beskrivits ovan kommer hunden behöva tid på sig att anpassa sig till sin nya miljö. Kanske vill den inte äta ordentligt, eller alls, de första dagarna. Kanske behöver den hjälp att förstå att man kissar ute och inte inne på golven. Kanske kan den inte gå i koppel än. Kanske förstår den inte att man inte får tugga på sockar, skor och inredning. Allt detta är nytt för hunden och den gör inget av elakhet eller trots utan för att den helt enkelt inte vet hur det är att leva som en familjehund. Beväpna dig med kärlek och tålamod och sätt upp rättvisa regler. Var konsekvent och tydlig, men tänk på att aldrig vara orättvis eller agera i affekt. Lugnt och sakligt måste allt visas och förklaras på ett sätt som hunden förstår och kan ta till sig. Är hunden rädd och nervös blir den blockerad och kan inte lära sig något nytt.

 

151
GÖR STOR SKILLNAD I NÅGONS LIV – ADOPTERA HUND FRÅN SPANIEN



2 reaktioner på ”Adoptera hund från Spanien

  1. Vi planerar också vår flyttning till Spanien och jag hittade din sida när jag letade efter info på nätet. Du har en mycket bra sida med mycket information som kan hjälpa oss mycket, tack för det. Kollade också sidan om ”Adoptera hund från Spanien” och där saknade jag denna link: http://www.lasnieves.org/conocenos_albergue.
    Den går till en adoptivcenter för hundar och katter utanför Madrid, som enligt César Millán, är det bara där och hos honom som hundarna inte sitter i burar. Vi har varit där och det en är fantastisk känsla när alla hundar kommer till dig. Vi adopterade våran lilla Rocky därifrån.
    Här är linken till César Millán när han besöker ”hundarnas himmeln”:http://www.cuatro.com/el-lider-de-la-manada/famosos/dani-martin/cielo-perros_2_1343505002.html
    MVH
    Maria

    1. Hej och tack för din kommentar! Blir alltid glad när jag hör ifrån läsare.

      Tack för länken! Har inte varit där själv, men det verkar ju bra! Dock stämmer det inte riktigt att det är enda stället där hundarna inte är i burar. Hos tex Alegria animal aid and rescue och 4 paws sitter de inte heller i burar utan är i stor utsträckning lösa eller bor i huset. Det finns visserligen stora inhägnade rasthagar också, men inte små burar som på andra ställen.

      Återigen, tack för kommentaren!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.