Dags att skörda

Hösten närmar sig, även om sensommarvärmen ännu dröjer sig kvar. Naturen påminner om sin rikedom som finns att ta del av alldeles gratis, överallt lyser nypon och rönnbär från orange till klarrött. Ett överflöd av c-vitamin och antioxidanter att samla på sig inför vintern!

Jag plockar lite allteftersom, både rönnbär och nypon kan plockas länge än, men det blir mindre jobb om man tar det i etapper. Rönnbär ska ju helst bli frostnupna innan man använder dem, främst för att de blir sötare då men också för att de innehåller parasorbinsyra som kan orsaka magknip om man äter dem råa innan frosten. Man kan frysa in dem för att fixa biffen, eller vänta tills det blivit kallare ute innan man plockar dem. Jag har valt att plocka lite nu och frysa in. En del av det har jag frusit in på kvist och ska ge direkt som de är till hästen längre fram i vinter, en kvist om dagen är en perfekt vitaminboost, och en del har jag rensat och kommer att torka senare. Troligtvis gör jag därefter ett pulver av dem att strö i yoghurt eller över en sallad.

Nyponen kan plockas till långt fram på hösten och till och med in på vintermånaderna. Jag delar dem och torkar, därefter mixar jag dem med kärnor och allt i en kaffekvarn (fröna är väldigt hårda, en vanlig mixer klarar inte av dem, och silar därefter allt genom ett durkslag för att få bort håren som kan klia lite. Jag får på så sett ett helnyponpulver för att inte gå miste om en massa nyttigheter som finns i kärnorna. Man kan mala ner det så fint man vill, jag väljer att ha det lite grövre. En hel del av det ska ges till hästen, men jag använder det även att göra te av.

Så här i augusti och september är det också utmärkt att plocka rölleka. Jag torkar i små buketter och hackar sedan ner för att använda till te och – som ni säkert kan gissa – för att ge till hästen. Rölleka främjar matsmältningen, är urindrivande, underlättar för lever och njurar, löser kramper, är blodrenande och är bra för alla möjliga åkommor. Man kan också använda den till svårläkta sår eftersom den är både antiseptisk och har sammandragande verkan. Tidigare har jag alltid köpt torkad rölleka och gett ett par matskedar om dagen i hästens foder just för matsmältningens skull. Nu har jag kommit på bättre tankar, varför köpa när man så enkelt kan göra det själv!

Mitt husliga jag har verkligen fått en skjuts framåt sedan vi flyttade till Varberg. Tidigare gjorde jag på sin höjd eget äpplemos men nu kan jag knappt bärga mig tills jag får prova mig fram bland allt som erbjuds i naturen.

1 reaktion på ”Dags att skörda

  1. Du är verkligen hjslig och tar vara på allt nyttigt från naturen =)
    Mycket av de metoder som du delar med dig är nytt för mig. Jag gillar alla tips jag kan få=) Just nu är det Thermomix som gäller för mig=)
    Trevlig fredag <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.