Halloween och Alla helgona

Ska vi ta och gå igenom det här med Halloween och Alla helgona en gång för alla. Folk verkar vara lite förvirrade när det gäller när det är meningen att man ska klä ut sig och gå runt i stugorna för att säga ”bus eller godis”.

Bakgrund till Halloween: En av de fyra årstidshögtiderna hos kelterna på de brittiska öarna var Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten till Halloween.

Ytterligare en tradition kopplade till Samhain var att de som gick runt ute hade med sig ljusförsedda rovor med utskurna ansikten, så kallade jack-o’-lanterns. Traditionen säger att lyktorna representerade smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men lurat djävulen så att han inte kunde komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit.

Under 1950-talet blev halloween en befäst och allmänt vedertagen tradition i Usa. Halloween firas alltid den 31/10 då man klär ut sig och går runt och säger bus eller godis. Seden att skära ut ansikten i pumpor lever även den kvar.

Halloween i Sverige: I början av 1990-talet började man fira halloween även i Sverige och högtiden ses som befäst från 1995. Dock finns det skrifter där Halloween nämns i Sverige redan 1950 och 1960-talet. Det är alltså inte så att det firats ett par år eller så i Sverige, vi har haft 17 år på oss från det högtiden ansågs befäst att få ordning på datum och begrepp.

Vi har anammat samma seder som i USA och klär ut oss och går runt och säger bus eller godis till grannar och vänner. Detta ska alltså ske den 31/10.

Bakgrund till Alla helgona: Alla helgona är en kristen högtid som firas för att hedra olika helgon. I Sverige infaller dagen lördagen mellan 31/10 och 6/11. Man tänder ljus på gravar och tänker på och sörjer bortgångna anhöriga.

Ok. Så om man nu vill fira halloween med att klä ut sig, sätta ut pumpor och knacka dörr och säga bus eller godis så ska detta ske den 31/10. Det är då folk gör sig beredda med påfyllda godisskålar. Om man väntar till senare eller är för tidigt ute så är risken mycket stor att man får busa järnet eftersom folk inte har godis då. Precis som att man går påskkärring på skärtorsdagen, inte på långredagen, under fastan eller på pingst. Ok?

Om man sedan vill ha privata fester och supa sig dyngrak så görs det vilken lämplig helg som helst. Men det är inte riktigt samma grej som att fira halloween.

Kan vi ha klarat ut det här nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.