Barnvänligt

En tjej med integritet
En tjej med integritet

Det råder en väldigt barnvänlig mentalitet här nere i Spanien. Barn är välkomna överallt, de har en självklar plats i det sociala livet, man pratar med barn, till barn, inte bara om barn. De möts av leenden och idel välmening. I stort sett är det verkligen härligt och eftersträvansvärt. Alva däremot avskyr åtminstone vissa delar av det.  Hon har alltid varit tämligen reserverad inför vuxna människor som hon inte riktigt anser sig känna ordentligt och när nu helt främmande människor kommer fram och klappar henne på huvudet, tar i hennes hår eller nyper henne lätt i kinderna så känner hon sig synnerligen obekväm. Jag försöker självklart hjälpa henne att undvika sådana situationer, men ibland går det så snabbt att jag inte hinner med. Hon förstår ju att alla de där leende människorna som tilltalar henne på smattrande spanska säger snälla saker och att de inte vill henne illa, men eftersom hon inte förstår precis vad de säger och inte heller kan svara dem ordentligt så blir det ändå jobbigt för henne. Ack denna språkförbistring. Tänk om det ändå fanns ett språk som talades av alla, även om alla hade sina egna språk också…

Jag tycker att det är bra att Alva inte kastar sig i famnen på främmande människor. Jag gillar att hon inte är ”gå på-ig” och att hon har integritet. Hon är ingen annans egendom, inte min heller och hon har rätt att sätta gränser, hon ska sätta gränser, för vad som är ok för henne och inte. Ändå måste jag erkänna att jag tycker det är skönt att hon inte är fullt lika blyg längre och att hon vågar använda sin söta lilla stämma och prata så att det hörs när hon blir tilltalad. Det är också viktigt att lära sig. Att använda sin röst.

Något av det svåraste som finns med att vara förälder är just det där med att man bara har dem till låns ett tag, att ens enda uppgift är att vårda dem, älska dem och ge dem nycklar och vägledning så att de sedan skall kunna klara av att ta sig an livet själva. Att man fram tills dess skall fatta beslut åt dem, beslut som påverkar dem och man har egentligen ingen aning om ifall det kommer bära eller brista. Man kan bara hoppas att det blir bra och göra sitt allra bästa, utan några som helst garantier. Man kan få magsår för mindre.

2 reaktioner på ”Barnvänligt

 1. Hej Linnéa
  Nu var det ett tag sedan jag kommenterade något av dina inlägg….. men jag läser dem – intresserat.

  Du skriver att du vill att din dotter ska ha integritet, självklart! Men har du försökt att berätta för henne vad du nu berättar för ”oss” i din blogg? Missbedöm inte ett barns förmåga att förstå, hon skulle säkert bli lättad över att förstå alla Spaniorers närmanden om du sa henne vad du här skriver som förklaring. Nåja, vissa delar är inte för barn att ta till sig, men andemeningen i deras beteende skulle hjälpa din dotter om hon förstod. Och det skulle inte ”nagga” på hennes integritet.

  En förklaring kan vara som ett ”plåster”. Du hjälper ju henne att förstå och ta till sig en annan kultur än den hon är van vid från Sverige.

  Fast du har säkert gjort detta redan. Och jag är bara dum som ”skriver dig på näsan”. I all välmening förstås.

  Bästa Hälsningar från ett regnigt Göteborg
  Christine

  1. Ja då, jag har förklarat och hon vet precis varför de gör som de gör och att det hör till den här kulturen. Men hon tycker inte om det ändå, det kommer för nära inpå hennes privata sfär. Hon fungerar helt enkelt inte så som person att hon uppskattar den typen av glädje- och vänlighetsyttringar. Vi fungerar alla olika och även om vi vet att någon vill klappa på oss eller krama oss eller vad det än kan vara bara för att de är så glada att se oss och tycker om oss så behöver det inte betyda att vi tycker om just det sättet att visa det på ändå. Särskilt inte när det är främlingar.

   Så ja, självklart har vi pratat om allt detta, men det betyder inte att jag inte uppskattar ditt råd givet i välmening ändå 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.