Köra bil i Spanien

När det gäller att köra bil i Spanien så kan man naturligtvis inte uttrycka sig på det viset. Det blir för generellt. Lika lite som man kan jämföra att köra bil i Stockholm eller Göteborg med att köra bil i tex. Umeå eller Jönköping kan man jämföra olika städer i Spanien.

Men, jag ska nu beskriva min erfarenheter av att köra bil på Costa Blanca. Det är egentligen inga som helst problem, bara man är uppmärksam på ett par detaljer. Som till exempel att alla vägskyltar är minimala och lätt missas om man inte har suverän syn. Storleksmässigt är vägskyltarna att jämföra med de som i Sverige är uppsatta för att markera en mindre avfart in på någon grusväg eller liknande. Ungefär så. De är inte heller särskilt generösa med antalet skyltar, utan verkar tycka att det räcker att sätta upp en. Sedan kan man räkna med att om det inte kommer någon mer så ska man köra rakt fram tills man plötsligt är framme.

Annat som är smått är vägarna. En stor väg här kan i princip jämföras med en landsväg hemma (något överdrivet, det finns såklart större vägar än så här också, men generellt är både vägar och parkeringsrutor väldigt smala). Gator i städerna är pyttesmå, i alla fall i mitt tycke. Kommer man in i byar kan man få räkna med att inte ta sig runt hörn utan att behöva backa och köra fram några gånger om man har en lite större bil.

okörning upphörNågot jag reagerade på första gången jag körde här var de pilar som markerar att det snart blir omkörningsförbud. De liknar de pilar som här hemma visar att två filer snart blir en. Det tog mig några minuter att fatta att det inte var vad som menades och jag kunde andas ut och sluta vara rädd för att jag på något märkligt sätt hamnat helt galet och körde i fel fil…

En annan sak att tänka på är alla höga trottoarkanter. Se upp innan ni smäller upp bildörren om ni parkerat intill en trottoar med andra ord!

Det där med hastighetsbegränsningar verkar mest vara att betrakta som rekommendationer och inget att fästa sig nämnvärt vid (naturligtvis inte ur polisens synvinkel, men ur de flesta andra trafikanters). För att råda bot har ungefär tre miljarder (nåja) fartgupp lagts ut, men det verkar inte hjälpa särdeles. Tar man bara sats så flyger man över så fint ändå. Typ.

På det hela taget är det rätt lite trafik (jag jämför nu med Göteborg) och det är för det mesta smidigt att ta sig fram i bil. Många gånger är man relativt ensam på vägarna, med bara ett tio-tjugotal andra trafikanter som sällskap.

Costa Blanca är inte bara fartguppens kungarike utan även rondellernas. Räkna med en ny rondell ungefär var femtionde meter eller så (om man inte kör på A7). Det lättaste är att alltid ligga i högerfilen, även om det inte är korrekt, eftersom det inte alls är säkert att du blir utsläppt om du lägger dig i vänster fil när du ska till tredje avfarten i rondellen (dvs åt vänster). Även högerfilen går dit, så lägg dig där på en gång så vet du att du kommer ut.

Sist men inte minst verkar det inte vara det minsta svårt med parkeringsplatser. I alla fall inte nu under lågsäsong. Man ställer sig helt enkelt i vägrenen, eller varför inte i högerfilen om det är tvåfiligt. Då finns det ju en fil till att köra i…!

guardia-civilOlyckor händer titt som tätt, här som överallt. Man kan då se polisen i form av Guardia Civil som har både militära och civila funktioner. Deras mest framträdande roll är som just vägpolis och man ser dem ofta vid olyckor (eller hastighetskontroller) i sina gröna uniformer, ofta med motorcyklar. Annars är polisen inte helt lätt att lokalisera sådär på en gång eftersom deras fordon inte är märkta som vi är vana vid i Sverige, med självlysande dekaler, utan har striping i vanliga färger, beroende på enhet. Om de inte har blåljus såklart, men det är det inte alla fordon som har.

(Andra polisenheter är Policía Municipal, med blåa uniformer, som är knutna till det lokala stadshuset och har hand om stölder och andra brott, samt Policía Nacional som är nationellt brottsbekämpande och bär mörkblå uniformer. Fakta hämtad från Berlitz reseguide som är det enda jag har tillgängligt här då internet inte håller för att sitta och göra någon direkt research, det klarar nätt och jämt av att hantera detta inlägg…)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.