Anpassa skafferiet till din vegetariska kost

Såg på Svt:s Vegorätt igår och kan säga, helt utan att benämna vad jag tyckte om programmet för övrigt, att den hemlagade tomatpastan är en klar favorit även här. Har gjort den efter ett snarlikt recept tidigare och den är verkligen jättegod!

Bild lånad från Svt
Bild lånad från Svt

Titt som tätt råkar man på människor som tycker att det är så krångligt att laga vegetarisk mat, att man måste göra allt från grunden och det hinner man ju inte eller att det är konstiga ingredienser i recepten som ingen människa har hemma. Jag blir lika förundrad varje gång. Först och främst känns det som att det är sååå -00 (eller nåt) att säga att man måste laga allt från grunden. Affärerna är fulla av både halv- och helfabrikat om man nu vill eller behöver använda det (jag gör det själv ofta, ofta). Sen att det är konstiga ingredienser som  man inte har hemma, det handlar ju inte om något annat än en vanesak.

Kung Markatta finns i de flesta vanliga matbutiker
Kung Markatta finns i de flesta vanliga matbutiker

Mitt basförråd hemma i skafferiet ser något annorlunda ut numer än vad det gjorde förr. Det är sällan jag står strandad för att jag inte har tex. tahini (en näringsrik sesampasta, vanlig i matlagning i tex Mellanöstern och kan användas till en mängd olika saker) hemma nu, medan jag för några år sedan knappt visste vad det var. Och det är inte så att man måste handla på specialbutiker för att få tag i varorna. Det allra mesta finns faktiskt numer i helt vanliga mataffärer. Jag har till och med handlat just tahini på MatHem (som jag numer använder flitigt av flera anledningar).

När man väljer att gå över till enbart vegetarisk kost anpassar man naturligtvis sitt skafferi efter detta. På samma sätt anpassar jag det jag har hemma efter vad som finns till buds när jag är utomlands. Man lär sig att svänga ihop middagen lika snabbt och lätt med bara vegetariska varor som när man tidigare svängde ihop en korvstroganoff. Allt, jag upprepar, allt handlar om vana.

Så vill jag slå hål på ytterligare en myt och det är att det inte går att äta varierat som vegetarian. Bull! Det är det enda jag säger om det. Rent skitsnack. Visst kan det ta ett tag innan man har lika många recept som man kan utantill och som man kan göra i sömnen, men å andra sidan är det ju bara att blanda och mixa av vad man har. Kan liksom inte bli fel. Skulle i så fall vara att man överkokar/bakar/steker något så att det blir sladdrigt och smaklöst. Men vill man köra efter riktiga recept så är det  bara att sätta igång. Det finns MASSOR och jag lovar att du snart kommer falla in i ungefär samma lunk som du har nu med dina standardrätter av kött…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.