Begår SVT övergrepp?

SVT begår övergrepp i nya serien ”Gift vid första ögonkastet”, vilken jag skrev om häromdagen. Det anser psykologen Eva Rusz. Det är just faktumet att deltagarna inte själva får välja sin partner och att de skall gifta sig på riktigt som är felet.

Jag har svårt att förstå hennes kritik. Hela idén är ju att man skall slippa välja. De har experter runt sig hela tiden och det är vad jag förstår inte så att de matchas ihop med första bästa, utan allt är noga utvalt och övervägt. De är alla vuxna människor som går in i det hela av fri vilja. Jag skulle aldrig någonsin ha gjort det själv och jag tycker, som jag skrev sist, att det är galet. Men alla är vi olika och jag kan förstå att det kan vara skönt att prova något helt annat koncept om man redan testat allt annat och verkligen vill träffa någon.

Eva Rusz säger att övergreppet består i att folk som är med på tv gör saker de annars inte skulle ha gjort. Det håller jag med om. Men om vi skall gå nerför den vägen så kan jag genast rabbla upp hejdlöst med program som borde stoppas omgående. Paradise Hotel, Big Brother, alla äckelprogram där deltagarna skall göra och äta vidriga saker för att ha chansen att vinna 50.000:-, Hollywoodfruar där deltagarna styrs att säga och göra saker som får dem att verka dummare och knäppare än vad de kanske är, Bonde söker fru där deltagarna hetsas att hångla runt med flera olika personer för att skapa lite drama för tv-tittarna, osv i all oändlighet. Det stora problemet med just det här programmet tycks vara att de faktiskt gifter sig på riktigt. Jag ser inte riktigt vad som är så galet hemskt med det. Deltagarna vet spelreglerna och ger sig in i det frivilligt. Dessutom, och det här säger jag kanske eftersom jag inte är religiös och inte anser att vad Gud fogat samman osv, är det inte särskilt svårt att skilja sig. Det är inte som att det blir en uppslitande skilsmässa med barn inblandade och mycket bagage som gör att alla är ledsna och bittra. De har i så fall varit gifta i fyra veckor och kommer fram till att de inte passade så bra ihop i verkligheten som på pappret. För mig är det no big deal i det här sammanhanget.

Sammanfattningsvis kan man säga att jag håller med Eva om att folk gör galna saker på tv som de aldrig skulle gjort annars och att de flesta kanaler borde se över sin produktion och flera program stoppas omedelbart, men att just det här programmet skulle vara värre än flera andra har jag mycket svårt att se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.