Vad hittar våra barn på telefoner och surfplattor?

Det blir mer och mer tydligt för mig att man måste vaka som en hök över vad barnen gör när de sitter med surfplattor, datorer och mobiler. Här hemma har vi som regel att Alva inte får sitta någon annanstans än i köket eller i vardagsrummet när hon spelar de spel vi laddat ner som appar till ipaden och hon får inte vara ute på nätet om inte vi är med. Man har ingen aning om vad de små liven råkar klicka in sig på och efter händelsen där det var reklam för The Conjuring på Ylvis Youtubevideo barnvänliga ”Truckers Hitch” är jag livrädd för vad hon kan råka ut för.

Häromdagen kom hon hem och frågade vad torterad betyder. Jag blev lite ställd eftersom jag inte ansett att ämnet tortyr är något man behöver veta så mycket om när man är sex år och skall ha fullt upp med att leka och vara barn. Det visade sig då att Camilla Läckberg har som en del av sin marknadsföring för nya boken lagt upp ett videoklipp där de låtsas sälja en ny kollektion av barbieliknande dockor och leksakshästar. I videon är dockorna sönderslitna och blodiga och försäljarrösten pratar glatt om den torterade och mördade stalltjejen och att man nu kan bygga upp sitt eget Fjällbacka och lösa mordmysterier.

Det hela är fejk och det står på klippet att dockorna är för åldern 18+ men det förstår ju inte en 6-åring som råkat se klippet. Jag har läst kommentarer kring klippet och folk jublar över den suveräna marknadsföringen. Folk tycker att det är jätteroligt och såååå bra! Själv blir jag bara äcklad. Ja, faktiskt, äcklad. Jag har redan tidigare berättat om vad jag tycker om senaste boken som är ett frosseri i barntortyr av högsta rang. Att ”humoristiskt” låtsas sälja torterade och misshandlade leksaker är bara en fortsättning på galenskapen.

Jag blir uppriktigt förvånad över att så många tycker att senaste boken är hennes absolut bästa. Vill folk verkligen läsa om torterade och mördade barn för nöjes skull? Undrar man inte hur någon kan fantisera ihop sådana historier för skojs skull, för att folk skall nöjesläsa dem? För mig är det obegripligt.

Kontentan är i alla fall att jag kommer att vara ännu mer försiktig än vad jag redan är med vad Alva får hålla på med på telefoner och datorer. Jag hoppas att även hennes kompisars föräldrar är det. Våra barn är så utsatta på nätet, för både det ena och det andra. Jag vill inte att mitt barn skall drabbas av intryck hon inte är mogen att kunna hantera än. Hon skall få vara ett barn, så länge det bara går. Det är hennes rättighet och min skyldighet att se till att hon är skyddad från att kastas in i en sjuk vuxenvärld för tidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.