Vad kostar det?

Många av er väljer att skicka frågor till mig via mail och jag blir lika glad för dem som de som ställs i kommentarsfälten. Väldigt många frågor handlar om vad det egentligen kostar att flytta till Spanien. Jag tänkte försöka ge någon form av svar här.  Vad kostar det?

Först och främst, frågan hamnar egentligen lite under kategorin ”hur långt är ett snöre”. Vad saker kostar beror naturligtvis på ett flertal faktorer, som till exempel var i Spanien man tänker bo, hur stort man vill bo, vad man vill skall finnas och vad man har för vanor.

Om vi skall börja med kostnader för bostad så går jag igenom lite annat längre ner.

Costa del Sol, där vi slår oss ner, är ett av de dyrare områdena i Spanien, särskilt då Marbella. Vi har valt Fuengirola, som är billigare, men ändå dyrare än många andra ställen längs med Spaniens kust. En tumregel är, naturligtvis, att om man drar sig en bit inåt land blir priserna avsevärt lägre än om man vill bo havsnära. Vill man ha faciliteter som pool, takterrass eller annan stor uteplats, parkering och liknande så kostar det mer än om man inte har det. Standarden (som inte går att jämföra med svensk, bra att komma ihåg!) varierar både på möbler och själva bostaden. Skall man hyra är det mesta möblerat, något som också är bra att tänka på. Jag vet många som hyr en längre tid och magasinerar ägarnas möbler för att de inte lyckats hitta något som faller dem i smaken och för att man kanske vill välja egna möbler istället. Då får man självklart räkna till kostnaden för magasineringen till hyran.

Jag skulle vilja säga att det går att få tag på bra 4:or (3 sovrum och oftast kombinerat mat- och vardagsrum) för mellan 500-700 € i månaden om man har långtidshyra. En vän till mig hyr en lägenhet på 2:a linjen från stranden mitt i centrala Fuengirola, 120 kvadrat, 3 sovrum och stort vardagsrum, nyrenoverat kök, 2 toaletter, 3 balkonger varav 1 rätt stor, pool, parkering på inhägnad gård, löpande kontrakt (dvs hon hyr med samma hyra även under sommarmånaderna, många väljer annars att bara hyra ut 10-11 månader, de kan då ta en högre hyra under sommarmånaderna), allt genom en mäklare och hon betalar 590 € i månaden. Andra jag hört om kan betala ända uppåt 1000 € i månaden för både 3:or och 4:or, men då är de oftast väldigt fina och har väldigt mycket som hänger med i priset.

Det gäller med andra ord att kolla runt ordentligt och inte ta första bästa. Många mäklare kryddar priserna rätt rejält så det gäller att se upp. Leta med omsorg och tänk på att det går att få både fina och billiga lägenheter om man bara har lite is i magen.

Vad gäller mat så är de flesta varor något billigare än i Sverige, vissa kan till och med vara mycket billigare, medan andra varor kan vara något dyrare. Exempel på sådant som är dyrt är potatis, en del mejerier och jag har än så länge inte hittat vattenmelon som är billigare än i Sverige konstigt nog. Handlar man frukt och grönt på marknad så är det nästan löjligt billigt många gånger (men inte allt, så se upp och låt er inte luras att tro att precis allt är ett klipp). Elektronik är många gånger något dyrare, Sverige har tydligen väldigt pressade priser på sådant har jag fått lära mig.

Att äta ute kan vara både mycket billigare och lika dyrt som i Sverige, beroende på vart man går. Turiststråken har naturligtvis högre priser, men man kan hitta ställen där man kan äta sig mätt för riktigt överkomliga priser (runt 100 kr). Jag har dock inte hittat något sånt där riktigt billigt och bra ställe än, återkommer om jag snubblar över något.

Det många sparar in slantar på är alkohol, som (tyvärr kanske) är väldigt billigt. Vin och öl är ibland till och med billigare än läsk eller mjölk… Att ta en kopp kaffe är (oftast) också riktigt billigt.

Om man skall ta upp andra saker som kostar pengar så kan jag nämna att elen är svindyr. På riktigt svindyr. Det gäller därför att tänka till och komma på smarta lösningar under vintermånaderna när det ofta är varmare ute än inne… Tofflor inne är i princip ett måste och många väljer att lägga värmefiltar i sängen en stund innan de skall krypa ner. Att byta ut fönster och se till att bostaden inte ligger i norrläge är andra saker att tänka på (kanske främst om man skall köpa) samt att ha mattor på golven under vintern.

I samband med en flytt är det alltid saker som kostar. Man kanske skall koppla in telefon och/eller internet (vilket är dyrare än i Sverige), man behöver skaffa NIE-nummer vilket kostar en liten slant och man kanske vill ha ner lite lådor eller till och med möbler, vilket kostar att transportera. Vad gäller att köpa bostad är det mer eller mindre ett måste att anlita en egen advokat som jobbar åt en, eftersom de har ansvarsförsäkring, vilket mäklare i Spanien inte måste ha. De byråkratiska kugghjulen rullar långsamt och en stor del av problemen består i att man måste runt till en hel massa olika instanser för att få stämplar på papper och för att få dessa måste man sitta och vänta, ofta rätt länge. För att kringgå detta anlitar många någon som gör allt åt dem, vilket är smidigt, men kostar lite pengar.

Skall man stanna länge kommer man så småningom att behöva byta ut sitt körkort mot ett spanskt, även om de svenska gäller inom EU. Bor man i Spanien permanent skall man ha spanskt körkort… Detta kostar också pengar. Vill man ha barnen i svensk-, eller någon internationell skola (eller för den delen spansk privatskola) så kostar det en bra slant. Väljer man istället en kommunal spansk skola kan man vid en första anblick tänka att det är gratis, men så är det inte riktigt, eftersom läroböckerna, samt maten, kostar. Många spanska barn går hem på lunchen och äter, men oftast kan man få mat där också, vilken då som sagt kostar extra.

Som medlemmar i EU har man med EU-kortets hjälp rätt till nödvändig vård, däremot kostar det om man väljer privatvård. Tandvård kostar alltid, eftersom det i princip inte finns någon kommunal tandvård. Man betalar även för barnens tandvård, även om den oftast är rabatterad.

Vid en första anblick är Spanien ett billigt land att leva i, men man tänker ofta inte på alla avgifter som i sig är små men tillsammans blir rätt stora… De som oftast vinner mest ekonomiskt på en flytt är pensionärerna eftersom skatten är lägre. Men visst finns det saker som är alldeles gratis också, som solen, naturen, ljuset och relationerna med alla varma och härliga människor!

 

2 reaktioner på ”Vad kostar det?

 1. Men om man vill bo permanent och hyra, inte köpa, kan man inte sätta upp sig i någon bostadskö då, eller måste man vara spansk medborgare för att kunna göra det? Finns det inga vanliga lägenheter att hyra som inte är möblerade, det är ju svårt att känna sig hemma om man bor bland någon annans möbler?

  1. Nej, mig veterligen finns det ingen bostadskö på samma sätt som här i Sverige. Man hyr inte kommunalt eller genom bolag utan man hyr privatpersoners lägenheter (som visserligen kan gå genom mäklare). De allra flesta av dessa är möblerade och oftast innebär ett långtidskontrakt 10-11 månader, även om det finns en hel del löpande kontrakt också.

   Detta gör, precis som du säger, att det kan vara svårt att känna sig riktigt hemma och som om man rotat sig ordentligt. I mina ögon är det här ett rätt stort problem, som också innebär att många flyttar runt rätt mycket och inte stannar någon längre tid (mer än något år) på en och samma plats. Vill man ha ett stabilare boende köper man sin egen bostad. Att vara tvungen till det för att kunna skapa ett bestående hem har naturligtvis oerhörda nackdelar, det finns många som av olika anledningar inte kan köpa något utan måste hyra.

   De som inte vill flytta runt och som vill stanna mer permanent och som har turen att få ett kontrakt som är löpande, gör därför inte sällan som jag skrev i inlägget: De magasinerar ägarnas möbler och tar dit egna. Ingen idealisk situation på något sätt, men enda lösningen för många.

   Det jag beskriver om möblerade lägenheter gäller de ställen jag kollat upp mer ordentligt, det vill säga Marbella, Fuengirola, Benalmádena, Torremolinos, Torrevieja, Orihuela Costa och en del andra ställen. Däremot har jag sett att det verkar finnas rätt gott om omöblerade lägenheter att hyra på Kanarieöarna av någon anledning. Kanske finns det även på andra ställen i Spanien, det vet jag inget om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.