Andreas undrar hur vi tänker

”Varför väljer ni bort spansk skola? Vill ni inte att hon ska integreras? Man får ta seden dit man kommer precis som jag antar att ni kräver att folk som kommer till Sverige ska göra. Ni gör barnet en otjänst om ni inte låter henne bli en del av det nya samhället. Ni skulle knappast tycka att det var bra om alla som kom till Sverige ville ha egna skolor eller hur?
Nej jag förstår inte hur man tänker om man inte väljer spansk skola. Er dotter vänjer sig.”

SVAR:

Kära Andreas.

Om du hade känt vår dotter så hade du förstått hur vi tänker. Nu känner du varken vår dotter eller oss, vilket framgår tydligt i dina frågeställningar. Att kasta in ett barn som är väldigt försiktigt och inte tar för sig alls i nya situationer, ett barn som hellre drar sig undan än vågar testa nya saker, i en miljö som är helt främmande, med ett språk som är helt främmande och tycka att de får reda upp det själva och att de vänjer sig, är helt borträknat för oss. Så tänker vi. Vår dotter står i starten av sin skoltid och vi vill att det ska bli en positiv upplevelse för henne, inte något traumatiskt.

Mina åsikter om folk som kommer hit till Sverige vet du inte ett dugg om, vilket också framgår tydligt av din kommentar. Om Sverige, liksom Spanien, hade vägrat att låta föräldrar följa med sina barn till skolan den första dagen eller dagarna när de kommer helt nya så hade jag hoppats att de övervägt att låta barnen gå i en skola där de förstod språket. Sedan är det för mig helt självklart att man gör allt man kan för att lära sig språket ändå.

Vi vill att vår dotter ska gå i svensk skola ett tag tills hon har vant sig mer vid allt det nya och tills hon förstår språket åtminstone något. Sedan kan vi tänka oss att byta över till spansk skola. Eventuellt. Under tiden läser de spanska i den svenska skolan och vår dotter kommer dessutom få extraundervisning i spanska både nu innan vi åker och sedan medan vi är där. Så tänker vi.

3 reaktioner på ”Andreas undrar hur vi tänker

 1. Till Andreas
  Integration handlar om att människor ska känna sig delaktiga i samhället oberoende av bakgrund, kultur, ålder kön osv. Det handlar inte om att den enskilde ska anpassa sig efter majoritetskulturen. Det handlar om att samhället välkomnar olikheter och ser dom som en tillgång.

  Det gör mig förvånad att fortfarande höra att man ska anpassa sig o ta seden dit man kommer. Jag trodde att vi hade kommit längre än så. Att vi idag respekterar människors olikheter och ser detta som berikande för samhället. Att människor har olika bakgrund o erfarenheter och att samhället blir rikare av dessa erfarenheter. Självklart ska ett lands lagar följas och seder som kränker andra människor kan inte ses med skygglappar, men detta är undantag. Det fanns en tid när samiska barn i Sverige inte fick prata samiska i skola, inte fick lära sig om sin kultur, de skulle anpassa sig. Jag hoppas att vårt tänk är långt därifrån idag. Att vi uppmuntrar barn att lära sig om sina rötter, kultur och språk och ha en nyfikenhet för de kulturer de kommer i kontakt med. Oavsett var på jorden man bor.
  Varför skulle det vara ett problem att gå på skandinaviska skolan, om man också är öppen o nyfiken på den spanska kulturen och samhället.

  I Sverige finns det idag en mångfald av olika skolor, finska, muslimska, katolska, judiska, internationella, engelska, spanska och olika inriktningar som Montessori, Freinet, Waldorf mm

  Så ja det verkar som att det faktiskt är helt ok att också starta sin egna skola i Sverige.

  Linnea
  Ni känner er dotter bäst och känner själva vad som passar henne och er. Lita på magkänslan och inte på vad andra tycker att man borde göra

 2. Andreas det var det dummaste jag har hört! Linnea jag hoppas att ni inte bryr er om människor som försöker få er att göra saker ni inte känner är rätt för er. Ni känner ert barn bäst, ni vet vad som är bäst för henne. Barn är inga robotar, de fungerar inte på samma sätt såklart. Bara för att något fungerar för en behöver det inte fungera för någon annan.
  För övrigt håller jag med Marie i hennes kommentar.
  Lycka till!

 3. Fast jag håller med Andreas. Barn vänjer sig och klarar mer än vad föräldrarna tror. Kanske blir det jobbigt för henne i början men hon kommer snabbt in i det, jag lovar. Ni gör henne en otjänst om ni sätter henne i svensk skola, svensk skola är hopplöst långt efter skolor i andra länder.
  Vi har bott i både Tyskland, Frankrike och Spanien och där kan barnen läsa, skriva och räkna när de är 6 år. Det är annat än i Sverige det. Visst ställer skolorna hårda krav men så lär sig barnen något också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.