Regler kring utskrivning från Sverige

Den senaste tiden har flera svåra händelser inträffat. Jag har valt att inte rapportera om dessa. Anledningen? Jag orkar helt enkelt inte. Blotta tanken på allt det hemska gör mig matt och apatisk, samtidigt som jag fylls av en sorg större än vad som är hanterbart just nu. Istället väljer jag att fokusera på det som är ljust, fint och roligt.

I denna anda fortsätter jag att rapportera om vår resa där vi ska flytta utomlands med vår dotter. Vi vet inte hur länge det blir. Kanske bara en termin, kanske två, kanske ännu längre. Vem vet, kanske stannar vi abroad för gott. Självklart är det tusen saker att sätta sig in i inför en sådan flytt och jag rapporterar löpande om våra erfarenheter. Än så länge sitter vi kvar på svensk mark, men snart nog är vi nere i solen.

Idag kan jag berätta om vad vi tagit reda på angående att fortsätta vara inskriven i de svenska systemen ställt mot att bli utskriven från Sverige. Eftersom både jag och Martin har kvar jobb och lön i Sverige och inte kommer ha någon inkomst från Spanien blir vi fortsatt folkbokförda i Sverige och blir alltså inte utskrivna. Vi skattar därmed i Sverige och eftersom Sverige har avtal med Spanien blir vi inte dubbelbeskattade även om vi kommer att spendera största delen av vår tid i Spanien och därmed egentligen anses boende där och ska skatta även där. (OBS! Den generella regeln säger att om du vistas mer än 162 dagar i Spanien under samma år anses du ha din huvudsakliga bostad där och skall därmed skatta i Spanien. Kolla upp noga med spansk jurist vad som gäller i ert fall!) Det Spanien har nytta av i och med vårt boende där är att det är där vi spenderar våra pengar. Vi kan också skaffa padron som jag tidigare skrivit om vilket innebär att vi skriver in oss i kommunen (ska inte förväxlas med att skatteskrivas eller folkbokföras i landet). Kommunen får då bidrag från spanska staten för att vi bor där.

För att inte bli utskrivna från Sverige, trots att man har lön och skattar i Sverige, får man inte vara borta längre än 1 år. Under 1 år måste man således vara i Sverige under sammanlagt 72 dagar. En annan regel (se ovan) är att man under ett och samma år inte kan vistas i Spanien mer än 162 dagar utan att anses bofast i Spanien. Återigen, kolla noga vad som gäller för just er. För oss är det inga problem, vi anses ha väsentlig anknytning till Sverige och blir därför inte utskrivna. Men, och jag kan inte poängtera det nog, kolla vad som gäller för er. Detta gör ni via Skatteverket i Sverige (prata med utlandsbeskattning och folkbokföring), samt via spansk jurist. Det kostar lite, men är väl värt det för att slippa ansenlig böter för skattefusk.

När det gäller barn ser saken lite annorlunda ut. För att få fortstatt barnbidrag får barnet inte vara borta i mer än 6 månader. Sedan måste barnet spendera minst 36 dagar i Sverige innan det kan åka någonstans igen. Om man är borta mer än 6 månader förlorar barnet barnbidraget redan från dag 1. Så, vet man från början att man kommer vara borta i, säg 7 månader istället för 6, så får man inget barnbidrag alls under hela perioden. Det försvinner alltså inte efter 6 månader utan redan dag 1.

Föräldrapenningen får man däremot behålla om man skattar i och har sin inkomst i Sverige, förutsatt att det är ett EU-land man åker till och att man inte blir utskriven från Sverige. Detta har med folkbokföringen att göra.

Om man skulle välja att skaffa sig en inkomst även i Spanien så blir man genast skattepliktig också i Spanien. Man skattar då för det man tjänar i Spanien, samt för tillgångar i Sverige. Precis som man skall skatta för tillgångar i form av tex. semesterhus man har i Spanien eller i något annat land som en tillgång i sin svenska deklaration även om man är boende i Sverige, inget konstigt med det.

Man kan alltid vända sig till Skatteverket och be dem koppla en till folkbokföringen för att ställa frågor kring utskrivning från Sverige och vad som gäller angående skatter när man bor tillfälligt i ett annat land. När det gäller barn och frågor kring föräldraskap är det däremot försäkringskassan man ska vända sig till.

Må gott och lev väl så fortsätter jag berättelsen om vår resa inom kort. Under tiden drömmer jag mig bort från hemskheter och elände och önskar att jag redan vore här, där solen smeker bort mörka tankar och boostar själen:

Spanien

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.