Laura håller med

”Fast jag håller med Andreas. Barn vänjer sig och klarar mer än vad föräldrarna tror. Kanske blir det jobbigt för henne i början men hon kommer snabbt in i det, jag lovar. Ni gör henne en otjänst om ni sätter henne i svensk skola, svensk skola är hopplöst långt efter skolor i andra länder.
Vi har bott i både Tyskland, Frankrike och Spanien och där kan barnen läsa, skriva och räkna när de är 6 år. Det är annat än i Sverige det. Visst ställer skolorna hårda krav men så lär sig barnen något också.”

SVAR:

Men det var då väldigt vad alla vet bättre än vi som ändå är föräldrar om vad som är bäst för vårt barn. Ja, föräldrar kan tendera att överbeskydda sina barn. Ja, många curlar sina barn och det är inte bra. Ja, många oroar sig i onödan. Men nej, det är inte fallet här. Och det säger jag efter att ha rannsakat mig själv djupt och ingående.

Jag är den första att skriva under på att svenska skolan har enorma brister. Jag är inte alls nöjd och tillfreds med hur den bedrivs. Jag anser att det är skrämmande hur kunskapsnivån sjunker för svenska elever och hur lärare begravs i pappersarbete som tar tid som egentligen borde ha lagts på undervisning. Jag tycker att det är galet låg disiplinnivå i svenska skolor och att frågan om mobilens vara eller icke vara är rent absurd. Självklart borde det vara mobilförbud i skolan.

Allt detta sammantaget förändrar dock inte det faktum att vi inte kommer att kasta in vår dotter i en miljö där hon inte känner någon och där alla andra pratar ett språk hon inte förstår utan att vi får vara med i början tills hon känner sig trygg. Vi vet att det hade gått relativt snabbt om vi bara fått vara med som ett stöd första veckan. Har fått förklarat för mig att barn faktiskt måste lära sig att vara självständiga och att de inte ska vänja sig vid en massa stöd hela tiden, för då blir de aldrig självständiga. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag hör sånt. Vi pratar om ett barn som inte ens fyllt sju år än. I mina ögon har man i den åldern rätt att få stöd från sina föräldrar, man måste inte vara självständig än. Inte på långa vägar. Herregud.

Vad gäller att barn i andra länder kan läsa, skriva och räkna när de är sex år gamla kan jag bara höja lite på ena ögonbrynet och säga ett uttråkat ”och”? So what att barnen kan läsa och skriva som sexåringar. Måste de kunna det menar ni? Är det nödvändigt? Är det inte viktigare att de får lov att vara barn ett tag till? Jag anser att man ska låta barn vara barn så länge som möjligt, men självklart lära dem ansvar på samma gång.

I mina ögon är det värre att frånta barn deras barndom och sätta press på dem med prov och betyg redan från att de är sex år gamla än att de har lägre kunskapsbank när de är sexton jämfört med andra länder. Sjunkande kunskapsnivåer är absolut alarmerande och något man måste göra något åt, men inte genom att ge prov, långa skoldagar och betyg från det att barnen är i lågstadieåldern, eller att föräldrar till nya barn inte får vistas på skolan.

Jag är övertygad om att spansk skola har många fördelar gentemot den svenska, men nackdelarna väger ändå över för oss som det ser ut just nu.

Nu har jag diskuterat ämnet skola färdigt för ett tag, så vet ni det ifall ni inte får svar på fler skolkommentarer.

3 reaktioner på ”Laura håller med

 1. Ursäkta språket men så jävla bra rutet! NI vet vad som är bäst för er och ert barn, folk vill så gärna tala om för andra vad de ska göra och framförallt hur de borde uppfostra sina barn, utan att alls känna dem de mästrar.

 2. Hej Linnéa. Jag brukar inte kommentera men jag läser alltid din blogg som du vet. Jag vill bara säga att jag tycker att ni är så modiga som vågar flytta till ett annat land, jag skulle aldrig vågat själv. Och så vill jag säga att ni inte ska bry er om vad andra tycker att ni ska göra med Alva och skolan. Dessutom så vet ju jag att hon kan både räkna, skriva och läsa redan nu när hon är 6 år även om hon ”bara” går i svensk förskoleklass, så folk kan sluta tjata om det. Ni har gjort ett jättebra jobb som föräldrar, Alva är alltid så glad och trevlig. Kram till er!

  1. Vad gulligt av dig! Visst skulle du våga du också, det är jag övertygad om. Sååå stor grej är det inte 🙂
   Ja Alva kan både läsa, skriva och räkna. Men jag förstår inte hetsen kring att barnen absolut måste kunna det när de är sex år. De hinner lära sig ändå. Jag kunde läsa när jag var fem år, skriva också, men jag blev ingen högpresterande högskolestudent ändå. Min man kunde varken läsa eller skriva när han började skolan och det har gått väldigt bra för honom i den akademiska världen ändå.
   Nej, låt barn vara barn säger jag. Självklart ska de lära sig saker, som jag sagt flera gånger, men risken att de tröttnar eller till och med blir utbrända (ja barn kan bli utbrända, rätt vanligt fenomen till och med) är avsevärt högre när man sätter press på dem från så låga åldrar.
   Alva har lärt sig genom att vi lekt fram det. Hon har visat intresse och vi har uppmuntrat, men allt har varit på lek. Hon har inte varit tvungen. Och hon har verkligen inte fått betyg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.