Prisjakt

En av de saker jag uppskattar med Spanien är de hyfsat billiga frukterna och grönsakerna, om man nu är intresserad av prisjakt. Nu är det inte riktigt så att allt är billigare än Sverige, det är en stor, fet, myt. Jordgubbar är till exempel dyrare (just nu), avokado är ungefär samma pris, melon (särskilt vattenmelon) kostar lika mycket/är dyrare, potatis är dyrare, sparris kostar lika mycket och väldigt många andra frukter och grönsaker ligger också ungefär på samma pris som i Sverige. En del är naturligtvis mycket billigare. Apelsiner till exempel. Godare är de också. Andra frukter har jag överhuvudtaget inte hittat här nere nu, som till exempel granatäpple och passionsfrukt. Förstår inte alls vart de håller hus. Har letat på både marknad (marknaden är förresten inte alls särskilt billig just nu, kan tänkas att det är högre priser nu mitt i högsäsongen), i fruktaffärer och i vanliga affärer. Mer om priser och utbud på mat senare, det finns mycket att prata om kring det ämnet.

20150805_140040Något annat som jag önskat mig här nere är en egen samling färska örter som frodas och mår bra ute i krukor under en bra mycket längre period än i Sverige. Billigt skall det vara också, säger folk. Jag har fått tips om att det finns att köpa ”överallt”, men har bara sett små ynkliga stackare i små krukor, till ungefär samma pris som i Sverige. Det finns såklart fina exemplar att köpa på plantskolor, men för att komma till en sådan måste man ha bil (ett måste så fort man lämnar centrum i princip) och det har vi inte. Jag var nästan på väg att ge upp hoppet om att hitta ens en endaste vettig planta när jag så sprang på ett praktexemplar av basilika mitt ute i ett ”permanent” gatustånd med blommor. Ett sånt där som står mitt i en korsning nånstans, som ett litet, litet, hus med en del plantor och blommor stående runt omkring. Det fanns även rosmarin, men det använder jag aldrig, så den hoppade jag över. Tyvärr hade de ingen mynta, inte heller någon oregano, så jag fick nöja mig med basilikan. Två euro fick jag betala för den och det får jag vara nöjd med. Nu ska vi bara få tag på någon kruka och lite jord också så att vi kan plantera den och ställa ut på en av de små balkongerna.

3 reaktioner på ”Prisjakt

  1. Min erfarenhet av priserna o utbudet av frukt o grönsaker är att det är mycket mera säsongsbetonat än i Sverige där allt finns att köpa hela året. Jordgubbarnas säsong är t.ex på våren och då är de billiga. Melonerna blir billigare i slutet av augusti/september. Granatäpplen är höstfrukt och när de är mogna finns de överallt.
    Sparris är också en vårprimör. Mina favoriter, kronärtsskockor brukar vara jättebilliga mellan november o maj etc.. lycka till.

    1. Helt rätt! Jag skrev senare ett inlägg om att jag måste lära mig att allt är mer säsongsbetonat än hemma och att man självklart får tänka i andra banor nu och handla efter vad som växer just nu. En bra läxa för mig som alltid handlat allt precis när jag velat ha det hemma i Sverige (även om jag försökt kompensera det miljövidriga i det genom att åtminstone handla ekologiskt).

  2. Tänkte säga i stort sett samma sak som Lena redan sagt – jag antar att priserna (och utbudet) är väldigt beroende av säsong, precis som här i Israel. Här ligger priset på vattenmelon runt 2 kr/kg just nu men den säsongen är nästan över. Nektariner, persikor, aprikoser och vindruvor är vad man ska satsa på nu. Snart är det dags för granatäpplen. Passionsfrukt brukar finnas på vårvintern har jag för mig.

    Hej förresten, hittade hit via SMUL, ska läsa lite bakåt nu!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.