Flytta till Spanien med barn – att tänka på

Jag har fått flera förfrågningar om att rapportera mina erfarenheter inför och efter flytten till Spanien. På allmän begäran har jag därför lagt till en sida uppe i menyn där jag listat saker som kan vara bra att tänka på och som kan behöva fixas innan man ska flytta till Spanien med barn. Listan passar säkert in på andra länder också, men för oss är det just Spanien som gäller.

Listan kommer att uppdateras löpande allteftersom jag kommer på nya saker och lösningar. Om ni själva har erfarenheter och tips som ni tycker skall finnas med så får ni gärna skriva in dem som kommentarer till detta inlägg.

Jag har också plitat ner en del praktiska tips som kan komma till nytta. Bland annat vad man bör ha samlat i en lättåtkomlig pärm i form av olika pappershandlingar, men också viktiga telefonnummer och länkar till olika hemsidor, samt information om den omtalade tilläggsskatten.

winter-in-torrevieja

12 reaktioner på ”Flytta till Spanien med barn – att tänka på

 1. Grymt jobbat. Tackar och bockar för listorna, de kommer komma väl till pass nästa år när det är dags förr oss…
  Skulle gärna vilja se jämförelser av telefon och internetleverantörer också någon gång om du orkar.

  1. En får tacka och… niga(?) tillbaks för snälla ord. Hoppas ni får nytta av något av det ni hittar här på bloggen.
   Jämförelser av mobil (antar jag att du menar?) och internet står på min ”to do”-lista men den får vänta tills jag är på plats och kan fråga runt på ett lättare sätt. Just nu är din gissning så god som min kan jag tro.
   I sammanhanget bör också nämnas att jag på intet sätt är någon tekniknörd, så jag kommer således säkert inte att fördjupa mig jättemycket i ämnet, men självklart ska jag reka läget så gott jag kan.

 2. Du verkar vara en kvinna med mycket jävlar anamma och ruter i. Men får jag fråga om det är något som skrämmer dig eller som du ändå är orolig för med att flytta till ett annat land med ett barn?

  1. Åh, tack, eller vad säger man? Det stämmer nog som du säger, jag har rätt mycket driv. Fast just när det gäller utlandsflytt är det faktiskt min käre make som pratat mest om det, i flera år faktiskt. Vi har båda bott utomlands förr, men det var innan vi hade barn. Efter Alva kom har vi dragit oss för att ge oss iväg, men nu kände vi båda att tiden var inne helt enkelt.

   Om jag är rädd eller orolig frågar du. Hahaha, ohhh ja, för massor av saker. Om jag ska koka ner det är det väl ändå några saker som toppar listan:
   Att det ska hända något som gör att Alva blir helt ensam och utlämnad i ett land där hon inte känner någon och inte kan språket (som att jag råkar ut för en olycka eller liknande och hon blir ensam kvar)
   Att hon ska bli bortrövad. Hua, vill inte ens tänka tanken!
   Hur jag ska klara att köra i trafiken där nere. Alla rondeller med miljarder filer och bilar som kör jättefort
   Jordbävningar, bränder… Området vi skall till råkar ut för jordbävningar och är väldigt torrt och brandrisken är stor.
   Känslan av att man inte förstår systemet. Allt verkar vara rätt godtyckligt. Som strukturerad svensk får jag lätt panik, men jag hoppas att jag vänjer mig och anpassar mig snabbt.
   Ja, det är väl några av de saker som oroar mig. Annars ser jag mest fram emot det hela och välkomnar äventyret. Och det ska bli otroligt intressant att se hur det kommer att förändra mig och vilka sidor hos mig själv jag kommer att lära känna och/eller bli mer medveten om.

  1. Älskar listor. Känner att jag får bättre koll och kontroll då. Samtidigt älskar jag att bara släppa taget och go with the flow och se vart det bär. Men i ett sådant här läge, när man flyttar utomlands med ett barn (annars hade jag nog inte varit lika noggrann utan bara tagit allt som det kom i större utsträckning) tycker jag att det är viktigt att ha koll på vissa fundamentala saker så att man inte står med skägget i brevlådan sen.

 3. Tack för mycket informativa listor. De kommer vara oss till stor hjälp

 4. Lättförståelig och smidig sida med all viktig information. Bravo!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.