Residencia, vad innebär det egentligen?

Det här med residencia, alltså att bli resident i Spanien, är en källa till stor förvirring för många. Jag tänkte därför försöka reda ut begreppet lite. Var, när och hur kan man säga. För att inte säga fel har jag tagit hjälp av Scandinavian Service som jobbar med att hjälpa till med just den här typen av byråkrati.

Så här är det: Om du befinner dig i Spanien i mer än tre månader i rad skall du enligt lag söka residencia. Det är en typ av uppehållstillstånd kan man säga. Tvärtemot vad många tror så är detta ingenting som är frivilligt utan man skall anmäla sin vistelse i landet hos den lokala polisen. För att bli beviljad residencia, alltså få lov att vara i landet mer än 90 dagar, skall man kunna visa att man har en fast månadsinkomst som kommer in på en spansk bank. Minimisumman är 400 euro (i månaden). Man måste också ha en privat sjukförsäkring eftersom man inte får lov att belasta det spanska systemet. Vidare skall man också kunna visa upp personbevis, samt ett hyreskontrakt. Alla papper måste vara översatta till spanska av en godkänd översättare. Jag har fått tips om att Eurogestion Traducciones s.l (Info@eurogestiontraducciones.com) skall vara bra. Sedan tar man med sig alltihop och går till den lokala polisen. Där blir man registrerad som bofast, förutsatt att man uppfyller kraven, och får redan samma dag ett papper som visar att man är resident.

Nu säger säkert många, ”men vänta nu, varför skall jag ha privat sjukförsäkring, en av fördelarna med att vara resident är väl att jag får rätt till spansk sjukvård?” och det är här missuppfattningarna börjar.

Det är nämligen så att denna typ av residencia inte alls ger en några som helst rättigheter, annat än att man får lov att bo här utan att vara illegal. Det är endast ett uppehållstillstånd, som alltså skall sökas då man vill vara i Spanien i mer än 3 månader i streck eller sammanlagt mer än 6 månader på ett år. Den andra typen av residencia som många rör ihop är residencia fiscal, alltså skattemässig hemvist. Det är något annat.

För att få residencia fiscal måste man jobba med ett spanskt arbetskontrakt alternativt ha ett eget, spanskt, företag. Då och först då har man rätt till alla de förmåner med sjukvård och annat som spanjorerna själva har. Man skall då deklarera i Spanien, vilket är en utmaning i sig och som ofta kräver hjälp av en revisor. I kölvattnet av att ha residencia fiscal kommer en mängd andra regler och lagar till som rör just skatter. Instanserna i Spanien samarbetar inte på samma sätt som de svenska, därför måste man oftast anmäla saker på flera olika ställen. Jag rekommenderar starkt att ta hjälp, i alla fall första gången, med allt sådant av någon jurist eller gestoria som kan både svenska och spanska systemet.

Vi har alltså fyra olika saker som alla rör rätten att vistas i Spanien. Observera att man alltid, utan undantag, skall ha med sig originalhandlingar med stämplar, översatta till spanska.

NIE-nummer som är ett identitetsnummer för utlänningar. Detta är det allra första man skaffar vid en flytt till Spanien. Man behöver det till i princip allt, från att öppna bankkonto till att registrera sig för padron och residencia. Skall man köpa något i Spanien, som en bostad eller en bil, måste man ha sitt NIE-nummer klart. Många kräver även NIE-nummer för att hyra ut bostad på långtidskontrakt. Läs här om hur och var du skaffar NIE-nummer.

Empadronamiento (padron) som är en mantalsskrivning i kommunen. Man behöver inte vara skriven i Spanien och därmed utskriven från Sverige för att få padron. Alla som bor i Spanien, oavsett medborgarskap, är skyldiga att mantalsskriva sig i kommunen där man bor. Utifrån invånarantal i kommunen får denna sedan bidrag från staten. För att få padron skall man ha ett NIE-nummer, sitt pass och ett hyreskontrakt. Man går till kommunhuset, tar en nummerlapp och väntar på sin tur. Sedan tar det bara några minuter för att bli inskriven. Det kostar en mycket liten slant, vi betalade drygt 2 euro för oss alla tre i Fuengirola.

Residencia som ger en rättighet att stanna i Spanien i mer än 90 dagar, dvs ett uppehållstillstånd. Till detta krävs att man har personbevis, spanskt bankkonto, pass, NIE-nummer, bevis på inkomst om minst 400 euro/månaden och ett hyreskontrakt. Man söker residencia hos den lokala polisen.

Residencia fiscal som är den skattemässiga hemvisten. För att få detta krävs, förutom allt som krävs för residencia, att man har ett spanskt arbetskontrakt alternativt spanskt eget företag, samt att man deklarerar i Spanien. När man har fått residencia fiscal har man rätt till spansk sjukvård och allt annat som de spanska medborgarna har rätt till.

När det gäller sjukvården så vill jag påminna om att man med hjälp av EU-kortet har rätt till fri spansk sjukvård som inte kan vänta. Händer det något medan man är här får man med andra ord söka sig till den allmänna vården som vilken spanjor som helst. Man kan däremot inte gå på vanliga hälsoundersökningar som inte är nödvändiga, det vill säga om man bara vill kolla upp sig lite allmänt sådär.

Jag hoppas att saker och ting blivit lite klarare nu. Själv har jag så smått börjat sätta mig in i skattereglerna och allt som gäller vid deklaration och är alldeles snurrig…20 reaktioner på ”Residencia, vad innebär det egentligen?

 1. Intressant Linnéa men inte alls i linje med min världsbild så jag ställer lite frågor och ber dig förtydliga.

  ” För att bli beviljad residencia, alltså få lov att vara i landet mer än 90 dagar, skall man kunna visa att man har en fast månadsinkomst som kommer in på en spansk bank. Minimisumman är 400 euro (i månaden). Man måste också ha en privat sjukförsäkring eftersom man inte får lov att belasta det spanska systemet.”

  Kravet om att man ska kunna försörja sig känns kantigt, men jag har läst det förut. Kravet på sjukförsäkring är jag mer tveksam till då det in min värld finns avtal (Sverige/Spanien) som reglerar sjuk och vårdkostnader i skiften som den här artikeln handlar om. Jag har vård från Sverige. Du kan behöva ordna något kort eller intyg från Sverige för att det ska funka tror jag. När du sedan är skattskyldig i Spanien täcks naturligtvis kostnaderna av Spanska myndigheter.

  Residentia Fiscal är inte något frivilligt i min värld, utan snarare obligatoriskt, om du är mer än ett visst antal dagar så har Spanien rätt att beskatta dig. Det är du som måste bestrida det. Risken är stor i ert upplägg att ni blir dubbelbeskattade.

  1. Kravet på sjukvårdsförsäkring gäller vid residencia, inte residencia fiscal och behövs för att få uppehållstillståndet. I Spanien har man inga rättigheter till annan vård än den EU-kortet ger en så länge man inte skattar här och man får inte uppehållstillstånd om man riskerar att bli en belastning. Du har rätt i att residencia fiscal inte är frivilligt, däremot är det inte nödvändigt innan man varit i landet i sammanlagt minst ett halvår, till skillnad från residencia som är 90 dagar. Man kan inte bli dubbelbeskattad mellan Sverige och Spanien, detta på grund av ett avtal kring just detta som finns mellan länderna. Avtalet säger att det land som kräver den högsta skatten vinner enkelt förklarat. Det vill säga, man kan få skatta i Spanien och i Sverige, men man får tillbaks mellanskillnaden efter ett par veckor vilket gör att man i slutändan skattar enligt svensk tabell. Jag har suttit i timmar i möte med både skatteverket i Sverige och en jurist här nere i Spanien kring detta och det är så de har förklarat det. Avtalet har kommit till för att det är så många svenskar som flyttar till just Spanien och det skulle bli omöjligt byråkratiskt om de inte samarbetade på detta sätt.

   1. Hej Linnea!!

    Vi håller på att gå igenom allt detta då vi är påväg att flytta till Alicante i januari. Kul att hitta din blogg där ni gjort samma resa

    1. Hej igen!!

     Halva mitt meddelande försvann på något skumt sätt..
     Nåväl 🙂
     Vi har också företag i Sverige kvar men Skatteverket menar att vi måste betala inkomstskatt i Spanien. Vi kommer ju bo där mestadels av tiden. Stämmer inte det??

     1. Jo det stämmer, skatt skall betalas i Spanien, men om ni har stark anknytning kvar till Sverige, genom företag eller bostad tex, så kommer även Sverige kräva er på skatt. Då kommer ni i praktiken skatta enligt svensk tabell och inte spansk, dvs ni betalar i Spanien men också i Sverige och så får ni tillbaks mellanskillnaden. Det är så skatteverket samt jurist här i Spanien som förklarat detta för oss.

   2. Fasen vad besvärligt. Men vi har kollat lite och det behöver tydligen inte bli så blodigt med försäkringsavgiften, så det får väl gå.

 2. Det är en mindre djungel att ta sig igenom med allt detta. Vi kommer ta hjälp när det blir dags. Men precis som ni vill vi ta reda på ”allt” innan vi flyttar. 🙂

  1. Ja jag vet. Om ni inte har kvar bostad och annat som ni äger hemma i Sverige så kan det vara en bra idé att istället registrera om företaget till spanskt. Då blir det ju bara spansk skatt. Vi blev rekommenderade det när det gäller mitt företag, men eftersom vi ändå äger fastighet i Sverige som vi inte kommer sälja än i alla fall så hjälper det inte, utan Sverige kräver ändå skatt.

 3. Vi får nog använda oss av detta till slut. Men de vi pratat med tror att vi anses vara skattskyldiga för lön i Spanien o all annan skatt i Sverige. Sen å andra sidan får man ju olika svar från i princip alla man pratar med… Vi måste behålla företag i Sverige o behåller huset i Sverige som övernattningsbostad för min man som kommer pendla till Sverige några dagar varannan vecka. Jag kommer nog starta eget företag i Spanien som Fotograf. Jag hittade en bra länk som du iofs redan säkert hittat 🙂
  http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/internationellt/dubbelbeskattningavrakning/undanrojandeavdubbelbeskattning.4.69ef368911e1304a625800011554.html

 4. jag har en liten lya2rum o kök.Sen har yo residens komunitaria i Spanien och bor där 5 månader ungenfär per år
  Mäste jag declarera i Spanien?Jag är pensioner och jag har låg pension.

  1. Hej.
   När man äger bostad i Spanien skall denna deklareras för. Man skattar då något som kallas förmånsskatt vilken brukar vara ca 0,5% på fastighetsvärdet. Detta förutsätter att du inte hyr ut din bostad, då måste du skatta mer. Om du är resident i Spanien skall du deklarera helt och hållet i Spanien. Spanien och Sverige har dock avtal sig emellan som gör att man i praktiken bara skattar i ett land ändå. Som pensionär kan du ha rätt till sinkskatt. Jag rekommenderar dig att kolla upp det här med någon revisor i Spanien, finns ju många svenska sådana att välja mellan.

 5. Vem kontrollerar att dessa bestämmelser genomlevs?
  Vi har bekanta som regelbundet bor i eget hus i spanien i minst 6 månader. De har inte residencia och det fungerar år efter år utan vidare?
  Vi har en bekant som regelbundet bott på Teneriffa i snart 30 år i minst 6 månader och är pensionär. Använder spansk sjukvård för recept och sjukvård utan några som helst bekymmer när hon vistas på Teneriffa.
  Vi har nu bott här i 3 månader och skall stanna i ytterligare knappt tre månader ytterligare, är detta möjligt?
  Är det samma bestämmelser på kanariöarna som på fastlandet?

  1. Hej.
   Jag har ingen aning om hur det fungerar på Kanarieöarna. Däremot vet jag att olika delar av Spanien har sina egna regler i mångt och mycket. Jag vet också att det är väldigt, väldigt många som inte bryr sig om reglerna (eller inte vet om dem). Man kan naturligtvis ha tur och aldrig bli påkommen men blir det granskning så väntar dryga böter. Nu är det flera år sedan jag bodde i Spanien så jag är inte insatt i det dagsaktuella läget så kan inte svara mer på just detta. Jag skulle kollat upp det med någon juridiskt insatt på plats.

 6. Jag har haft recidencia i Spanien, men flyttat hem,ångrat mig och efter ett år i Sverige flyttar jag nu tillbaka
  Har mitt NIE nummer men måste jag på nytt söka recidencia?
  Anita

  1. Hej.
   Jag vet faktiskt inte, det är inget jag har kollat närmare på, men jag skulle tro att du behöver söka nytt. NIE-numret behöver du ju inte söka nytt, däremot behöver du få ut ett nytt papper på det om det är mer än 3 månader sedan du fick det. Men jag är som sagt osäker på recidencia, kolla upp med någon juridisk firma i Spanien.

 7. hej! jag undrade lite kring om man har recidencia, men väljer att flytta hem till Sverige, är det något speciellt man måste göra då?

  1. Hej.
   Jag skulle kontaktat någon med juridiska kunskaper i den region i Spanien där du har recidencia. I Sverige får du kontakta Skatteverket för att skriva in dig i Sverige igen om du varit borta mer än ett år.

 8. Hej!
  Jag är pensionär och flyttade till Spanien den 1/11-19
  Hade fixat all papper innan flytten.
  Sen satte vi i karaten i några månader och blev utestängda från busstransport mm och kunde inte besöka myndigheter
  Mitt svenska EU kort från Sverige har gått ut. Kan inte hämta ut mina receptbelagda mediciner bla
  Hur gör jag för att få tillgpng till Spansk sjukvård?
  Tacksam för svar. Agneta

  1. Hej.

   Ursäkta sent svar men jag har inte varit inne på den här bloggen på evigheter. Jag antar att det har löst sig för dig vid det här laget.

   /Linnéa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.